Ga naar de inhoud

Thibau Nys: "Je kan je niet voorstellen hoeveel druk er nu van mijn schouders valt"

 za 4 februari 2023 14:37
Thibau Nys maakte zijn favorietenrol waar.

Bijna elke WK-meter reed hij op kop. Thibau Nys heeft op indrukwekkende wijze de wereldtitel bij de beloften weggekaapt. "En dan nog in een scenario dat ik alleen maar in mijn dromen had beleefd", zei hij.

"De start was perfect", doet Thibau Nys zijn relaas van de wedstrijd. "Ik had meteen de goede bandenkeuze gemaakt." 

 

"Ik zag dat de Nederlanders David Haverdings en Tibor Del Grosso met "small birds" (een tussenprofiel, red.) startten. Ik ben resoluut voor het zwaarste profiel gegaan."

 

"Ik wist dat ik de koers in handen moest nemen. Ik moest als eerste het bos indraaien voor de technische sector, omdat ik meer grip had met mijn banden. Onmiddellijk pakte ik 4 tot 5 seconden."

 

"Vanaf de eerste minuut van de wedstrijd ben ik dan ook beginnen te pushen. Ik hield wel altijd in mijn achterhoofd dat ik iets van reserve moest overhouden.  Ik hield de druk hoog."

 

"Vanaf dan was het heel zwaar om de hele wedstrijd alleen te rijden. In de technische stroken voelde ik me heel goed, maar op de snelle stroken voelde ik dat het minder bolde. Maar ik had de kracht om er mee weg te komen. Ik reed de perfecte race."

Je kan je niet voorstellen hoeveel druk er van mijn schouders valt. Ik wou dit zó graag.

Thibau Nys

Met een regenboogtrui bij de beloften treedt Nys in de voetsporen van zijn vader. "Ik kan het zelf nog niet goed vatten. Het is ongelofelijk. Ik wou dit zo graag en ik heb er ook zo hard voor gewerkt. Dit was mijn grootste doel van het seizoen."


"Het was ook in een scenario dat ik alleen maar in mijn dromen had beleefd. Je kan je niet voorstellen hoeveel druk er van mijn schouders valt. Ik wou dit zó graag. Naar mijn gevoel nog meer dan drie jaar geleden in Dübendorf (toen hij wereldkampioen bij de junioren werd, red.)."

 

"Het was ook nog maar mijn zesde wedstrijd bij de beloften dit jaar. Er was niet echt onzekerheid, maar ik kon moeilijk inschatten hoe de waardeverhoudingen echt waren."

 

Net als zijn vader een tweede wereldtitel bij de beloften ambieert Thibau Nys niet. "Normaal schakel ik nu over naar de elite", zegt hij. "Dit was mijn laatste wedstrijd bij de U23."

Gerelateerd: