Ga naar de inhoud

Fransman Méziane krijgt het vertrouwen als coach van Belgian Cats, met 2 nieuwe assistenten

 wo 1 februari 2023 11:00
Rachid Méziane
De Fransman Rachid Méziane krijg het vertrouwen van de baskebalbond.

De Belgische basketbalbond gaat door met de Fransman Rachid Méziane als bondscoach. Méziane nam eind vorig jaar tijdelijk het roer over na het ontslag van Valéry Demory en heeft nu een contract ondertekend tot 2024 als headcoach. Met Pascal Angillis en Jill Lorent krijgt de Fransman ook twee nieuwe assistenten.

Rachid Méziane was al assistent-bondscoach onder Valéry Demory, die na het WK opzij geschoven werd. De 40-jarige Fransman leidde eind vorig jaar de Belgian Cats naar 2 overtuigende overwinningen in de voorrondes van het EK.

 

De Belgische basketbalbond heeft nu beslist om definitief door te gaan met Méziane als bondscoach. Méziane, die ook hoofdcoach is van de Franse eersteklasser Villeneuve d'Ascq, zal het team volgende week dus ook leiden tijdens de laatste 2 kwalificatiewedstrijden.

 

De Belgian Cats nemen het dan op tegen Duitsland (09/02) en Noord-Macedonië (12/02). Vooral de match in en tegen Duitsland wordt cruciaal voor de groepswinst in poule A.

 

"Coach Méziane heeft de opdracht in november op een schitterende manier tot een goed einde gebracht", zegt Koen Umans, general manager van de Belgian Cats.

 

"Zowel op als naast het terrein is er een goeie klik met de speelsters. We hebben dan ook het volste vertrouwen in zijn capaciteiten om deze groep de komende jaren naar een hoger niveau te tillen."

 

Méziane zelf is opgetogen. "In de eerste plaats ben ik enorm dankbaar voor deze fantastische opportuniteit", zegt de Fransman. "Het doet deugd om vertrouwen te krijgen van de staf, de speelsters en het managementteam."

 

"Uiteraard is er ook heel veel motivatie om het maximale uit deze speelsters te halen de volgende jaren. Ik kan niet wachten om aan deze uitdaging te beginnen." 

Ik ben enorm dankbaar voor deze fantastische opportuniteit. Het doet deugd om vertrouwen te krijgen van de staf, de speelsters en het managementteam.

Rachid Méziane

Pascal Angillis en Jill Lorent als nieuwe assistenten

Rachid Méziane krijgt bij de Belgian Cats de hulp van 2 nieuwe assistenten. Dat was ook nodig, nadat de Fransman gepromoveerd was tot headcoach en na het vertrek van die andere assistent, Pierre Cornia.


Met Pascal Angillis en Jill Lorent komen er 2 ervaren assistent-coaches bij. Angillis heeft een verleden als hoofd- en assistent-coach bij verschillende eersteklassers. Hij was ook al eens assistent-coach bij zowel de Cats als de Belgian Lions. Jill Lorent is al enkele jaren de rechterhand van Eddy Casteels bij eersteklasser Leuven.

Gerelateerd:

Belgian Cats in EK-vooronde

programma groep A
Bosnië België 87-81
België Duitsland 84-55
België Noord-Macedonië 112-41
België Bosnië 100-60
Duitsland België 44-69
Noord-Macedonië België 43-102
stand in groep A
    M W V +/- ptn
1. België 6 5 1 +218 11
2. Duitsland 6 4 2 +72 10
3. Bosnië 5 2 3 -90 8
4. Noord-Macedonië 6 1 5 -200 7

De groepswinnaars van de 10 poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2023. Ook de beste 4 nummers 2 van de 10 groepen pakken een EK-ticket. Israël en Slovenië zijn als organisator al zeker van deelname.