Ga naar de inhoud

Vader Sweeck uit ongenoegen: "Wegens te veel inschrijvingen in kerstperiode kreeg Diether als prof geen startrecht"

 do 5 januari 2023 13:30
Vader Sweeck uit ongenoegen:”Wegens teveel aan inschrijvingen in kerstperiode kreeg Diether als prof geen startrecht”.
Diether Sweeck.

Stefaan Sweeck, vader van Laurens en Diether Sweeck, is niet te spreken over de werkwijze van Cycling Vlaanderen. "Diether betaalt een proflicentie van 1.000 euro, maar hij kan zijn beroep niet uitoefenen, terwijl amateurs wel toegelaten zijn aan de start", sakkert Sweeck bij Sporza.

Tegenwoordig moeten alle renners zich voorinschrijven bij Cycling Vlaanderen om een deelname-intentie te doen voor alle wedstrijden, omdat het aanbod van wedstrijden kleiner geworden is dan het aantal deelnemers. Diether Sweeck (Kovéra Keukens) is daarvan het slachtoffer geworden.

 

"Diether is na de cross in Essen ziek geworden", vertelt Stefaan Sweeck. "Toen hij daarvan volledig hersteld was, wou hij zich inschrijven voor de crossen in de kerstperiode. Maar dat lukte niet meer, omdat er zoveel aanvragen waren."

 

Tegenwoordig zijn er voor de B-crossers heel weinig crossen ten opzichte van de pré-coronaperiode. "Daardoor willen ze ook meecrossen op het hoogste niveau in de A-crossen. In theorie mogen ze meerijden omdat ze voldoende UCI-punten vergaard hebben."


"Maar voor de jongens met een proflicentie in België betekent dit dat zij daardoor niet allemaal kunnen starten. Ik vraag me luidop af: als we met deze zaak naar de arbeidsrechtbank gaan of we geen gelijk halen?"

 

Vandaag kreeg Diether Sweeck wel startrecht in Koksijde, zaterdag ook in Gullegem en zondag in Zonhoven. 

Ik vraag me luidop af, als we met deze zaak naar de arbeidsrechtbank gaan of we geen gelijk halen?

Stefaan Sweeck

"Buiten de Grote Drie zijn alle crossers onderbetaald"

Daarbovenop krijgen de renners in de crosswereld al jarenlang geen onkostenvergoeding meer. "De transportkosten en de onkosten naar entourage toe zijn voor eigen rekening. Buiten de Grote Drie zijn alle crossers onderbetaald", aldus vader Sweeck. 

 

"Als ze dan in het buitenland moeten gaan rijden, dat kost minstens 1.000 euro. Jongens van de tweede lijn verdienen geen 10.000 euro." 

 

"Ze moeten via de startgelden hun onkosten proberen te betalen, maar tegenwoordig gaat dat volledig budget naar Van Aert, Van der Poel en Pidcock. Voor de rest schiet er niet veel meer over."

 

"De organisatoren, de federatie en UCI beseffen het niet goed, maar binnenkort zijn er geen renners meer van de tweede lijn. Dat blijft niet duren. Het is dus 5 na 12." 

 

"Het is een slechte zaak voor de veldritsport. Voor Diether zal het zijn einde van een carrière kosten", besluit Stefaan Sweeck.