Ga naar de inhoud

Sjeik geeft geen hand aan vrouwelijke ref: "27 dagen WK heeft niets veranderd"

 za 17 december 2022 18:42
Back
Neuza Back krijgt haar medaille van FIFA-baas Infantino, maar van de sjeik kreeg ze geen hand.

Dit WK voetbal zagen we voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters in actie. Dat dit uitgerekend in een land gebeurde waar mannen en vrouwen nog altijd niet op dezelfde voet gezet worden, wrong op een pijnlijke manier bij de uitreiking van de medailles aan de scheidsrechters van de troostfinale.

De Braziliaanse Neuza Back was een van de 6 vrouwen die op het WK in Qatar geschiedenis schreven. Daarvoor werd ze na de match om het brons in de bloemetjes gezet. Maar in plaats van een hand wisselde ze met de sjeik enkel een hoofdknik uit.

"Dit houd je toch niet voor mogelijk?", reageert Karl Vannieuwkerke verontwaardigd. "27 dagen WK heeft niets veranderd aan de situatie in Qatar", stelt Franky Van der Elst vast. "En het zal ook niet snel veranderen, hoe pijnlijk dat ook is."

 

"Het was een mooi platform om die verandering te tonen", zegt Dennis van Wijk. "Maar ja: 6 miljard mensen hebben naar het WK gekeken, de FIFA heeft 1,8 miljard dollar winst gemaakt. Die vegen daar hun "gat" aan."

 

"Dit was het beste WK ooit", herhaalt Van der Elst ten slotte op sarcastische wijze de woorden die FIFA-preses Gianni Infantino sprak.