Ga naar de inhoud

Ineos Grenadiers en marathonlegende Eliud Kipchoge richten wieleracademie op in Kenia

 vr 9 december 2022 15:07
Eliud Kipchoge en Jim Ratcliffe, de grote baas van Ineos.

Ineos Grenadiers en Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathon, slaan de handen in mekaar. Samen zetten ze hun schouders onder een "gloednieuwe en hoogstaande" wieleracademie in Kenia, het geboorteland van Kipchoge. "We willen het vele wielertalent in Afrika de kans geven zich verder te ontwikkelen."

Kenia brengt al decennialang wereldtalenten in de atletiek voort, vooral dan op de loopnummers. Maar binnenkort zullen er misschien ook Keniaanse wielertalenten op de Europese wegen te zien zijn.

 

Eliud Kipchoge, met twee olympische titels en het huidige wereldrecord wellicht de beste marathonloper ooit, zal samen met Ineos Grenadiers een wieleracademie oprichten in Kaptagat, waar Kipchoges atletiekacademie ook gevestigd is. 

 

De academie zal worden geleid door de Nederlander Valentijn Trouw, de sportcoördinator van Ineos die Kipchoge eerder al ondersteunde bij zijn recordpoging uit 2019 om een marathon onder de twee uur te lopen.

In het spoor van Girmay

Dave Brailsford, ploegbaas bij Ineos, is in zijn nopjes met het nieuwe project en hoopt dat de academie nieuw Afrikaans wielertalent zal voortbrengen. "We weten allemaal dat er veel talent is in Afrika, dat is dit jaar opnieuw bevestigd." 


Het Eritrese toptalent Biniam Girmay won dit jaar als eerste Afrikaan ooit een wielerklassieker met Gent-Wevelgem. Twee maanden later won hij in de Giro als eerste Afrikaan van kleur ook een rit in een Grote Ronde.

Er is hier veel talent en de academie biedt kansen om die talenten verder te ontwikkelen en stappen te zetten richting de top van de wielersport

Marathonlegende Eliud Kipchoge

Kipchoge, die zich in 2023 volop richt op de Spelen van Parijs 2024, waar hij geschiedenis kan schrijven met een derde marathongoud op een rij, reageerde trots op het project. "De wieleracademie is echt een "natural fit" in onze regio", luidt het.


"Er is hier veel talent en de academie biedt kansen om die talenten verder te ontwikkelen. Zo kunnen ze stappen zetten richting de top van de wielersport."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.