Ga naar de inhoud

Una May, spilfiguur achter Ierse sportcultuur: "Cyclocross is hier snelst groeiende wielerdiscipline"

 do 8 december 2022 07:12
Una May, de vrouw achter sportcultuur in Ierland:"Cyclocross is hier snelst groeiende wielerdiscipline".
Una May (centraal) naast enkele Ierse roeiers.

Zondag trekt de Wereldbeker veldrijden voor het eerst naar Ierland. Wie een cruciale rol speelde in de toewijzing van de WB-manche in Dublin is Una May, CEO van Sport Ireland en al jaren een spilfiguur in het sportieve landschap van Ierland. “We willen nog meer grote events op onze terreinen organiseren."

Ierland, het crossland van de toekomst?

Een primeur, zondag in veldritland: de Wereldbeker strijkt voor het eerst neer in Ierland. Op de Sport Ireland Campus in Blanchardstown, een nationale sportcampus nabij hoofdstad Dublin, zullen Wout van Aert en co. straks bikkelen in de modder. 

 

Een van de spilfiguren in de toekenning van de WB cyclocross aan Ierland is Dr. Una May. Ze is sinds begin dit jaar CEO van Sport Ireland, daarvoor zette May zich al jarenlang in voor onder meer de lokale sportontwikkeling in het land en ook het antidopingbeleid. 

 

"Toen de vraag van Flanders Classics kwam of er interesse was om samen te werken aan de uitbouw van cyclocross in Ierland, waren we zeer enthousiast", vertelt May. "De nationale sportcampus is een geschikte locatie. We hebben er 500 are aan terreinen met allerlei faciliteiten van de verschillende federaties."

We zijn een klein land, maar elk weekend zien we 600 deelnemers in verschillende cyclocrosswedstrijden.

Una May, CEO van Sport Ireland

Bestaat er anno 2022 al een cyclocrosscultuur in Ierland? “Duidelijk nog niet zoals in België", geeft Una May toe. "Maar er is heel veel enthousiasme. Binnen ons nationaal sportbeleid zijn zwemmen, atletiek en wielrennen de 3 belangrijkste sporten. Wielrennen is dus erg belangrijk in Ierland.”

 

“Binnen die wielersport zien we ook het belang van de offroadwielerdisciplines. Daarin stellen we vooral grote moeilijkheden vast in het organiseren van events. Zeker naar veiligheid van de jonge deelnemers op de openbare weg.” De wereldbekercross moet dan ook exemplarisch worden voor de toekomst.


“Cyclocross is bij ons de snelst groeiende wielerdiscipline. We zijn een klein land, maar elk weekend zien we 600 deelnemers in verschillende cyclocrosswedstrijden”, vertelt May. "Het is zeer populair. We hebben wedstrijden van kinderen op loopfietsen tot ook masters en veteranen.”

(lees verder na de link)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Mensen worden meer aangetrokken door de funfactor”

Hoe komt het dat cyclocross op een korte tijd zo populair is geworden in Ierland? “Daar zijn verschillende factoren voor. Wegwielrennen wordt steeds gevaarlijker en mensen worden ook meer aangetrokken door de funfactor.”

 

“Cyclocross is een veel aantrekkelijkere discipline. De jonge deelnemers krijgen er ook meer sociale vaardigheden door. Het is bovendien ook relaxter voor de deelnemers en het is toeschouwervriendelijker."

 

"Ook de technische vaardigheden die jonge deelnemers krijgen van cyclocross, kunnen ze op latere leeftijden meenemen naar andere disciplines", ziet May.

Het is de bedoeling dat onze renners geïnspireerd worden en de kans krijgen om tegen hun helden te mogen koersen.

Una May, CEO van Sport Ireland

Het enthousiasme van de Ieren vertaalt zich ook in de ticketverkoop voor zondag. Zo zijn er al meer dan 4.000 toegangstickets verkocht. “Sinds de dag dat we aankondigden dat er tickets beschikbaar waren, vlogen de tickets zeer snel de deur uit. De Ieren kijken echt uit naar zondag.”

 

Er staan zondag ook 9 mannelijke en 8 vrouwelijke Ieren op de startlijst. “Een uitslag moet je niet direct verwachten, maar het is de bedoeling dat onze renners geïnspireerd worden en de kans krijgen om tegen hun helden te mogen koersen”, besluit May.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: