Ga naar de inhoud

Het unieke WK-stadion dat na amper 7 matchen weer verdwijnt (en niemand weet waarheen)

 di 6 december 2022 06:03

Tijd voor de grootste verdwijntruc van het WK. Nu de laatste wedstrijd in Stadium 974 gespeeld is, wacht voor de "container-arena" al een zachte sloophamer. Straks moet het toonbeeld van duurzaamheid elders weer herrijzen. Maar waar? 

In een verzameling van architecturale parels was Stadium 974 een buitenbeentje in Qatar.

 

Geen grote glasramen, fijne mozaïekjes of indrukwekkende dakstructuur. Wel een uitzicht dat weggelopen lijkt uit de haven van Antwerpen door de vele kleurrijke scheepscontainers in de constructie.

 

Fijn meegenomen voor de 40.000 toeschouwers: de "gaten" fungeerden als natuurlijke airco.

 

Het stadion - met een naam die verwijst naar de landcode en het aantal gebruikte containers - organiseerde gisteren al zijn afscheidsmatch. Brazilië zorgde voor een einde in schoonheid.

 

Na amper 7 matchen wordt straks de sloophamer bovengehaald.

Geschenk van liefdadigheid

U leest het goed.

 

Stadium 974 is gebouwd om bijna meteen weer te verdwijnen, een fata morgana onder de stadions.

 

Maar wel eentje met een uniek toekomstperspectief.

 

Het is namelijk de eerste voetbalarena die volledig gedemonteerd kan worden en straks op een andere locatie weer opgebouwd. Als een oude Lego-set die je na een paar jaar nog eens in elkaar zet.

 

Volgens de werfleider zijn de mogelijkheden eindeloos: "Het kan in één geheel weer opgebouwd worden, maar ook als twee stadions met 20.000 zitjes of drie met 15.000 stuks."

 

Het ongeziene project was een dankbaar tegenargument voor de organisatie om de kritiek op de weinig rendabele miljardenstadions te pareren.

 

En het sterkte de overtuiging van de Qatari dat dit het meest duurzame WK ooit is. "Volledig klimaatneutraal", werd zelfs beweerd. Al werd die utopie inmiddels in een container verscheept.

 

(lees verder onder de foto)

Experts maakten evenwel meteen enkele belangrijke kanttekeningen. Zo zou de effectieve totaaluitstoot van het "recycleerbare stadion" pas lager zijn dan bij een permanent bouwwerk als de volgende locatie binnen een straal van 7.000 kilometer ligt.

 

De grote vraag: wat wordt die volgende bestemming?

 

Daarover hult het organisatiecomité zich momenteel in een opvallend stilzwijgen. Volgens de eerste berichten zou het als een "geschenk van liefdadigheid" aan Afrikaanse en Aziatische landen geschonken worden.

 

Nu wint het gerucht dat Uruguay, kandidaat-gastheer voor het WK 2030, een kanshebber is aan kracht. Maar een echt concreet plan lijkt er niet te liggen.

 

Zijn er in België niet nog kandidaten? Wie niet waagt...