Ga naar de inhoud

Rhino of Grifo? Paul Herygers pleit voor gekleurde banden om verschil te zien

Probeer in de modder maar eens te zien welk profiel de banden hebben...

De bandenkeuze kan een verschil maken in het veldrijden, maar probeer maar eens in de modder met het blote oog te zien welk profiel de banden hebben. Zou het niet handig zijn als de banden net als in de Formule 1 een kleurencode hebben? Dat idee lanceert commentator Paul Herygers in De Tribune.

Een gladde brug? Een vettige modderstrook? Een zandbak? Het zijn allemaal elementen die de bandenkeuze van de veldrijders bepalen. 

Zo kunnen ze kiezen voor een Grifo, een tractorprofiel dat zowel een zand- als modderparcours aankan. Of een Rhino, een grof profiel voor zware weersomstandigheden. Of een gladder profiel...

 

Maar voor kijkers en commentatoren is het niet eenvoudig om te zien welk profiel de renners hebben gekozen. Daarom stelt Paul Herygers voor om leentjebuur te spelen bij de Formule 1. 

 

Daar is aan de hand van drie kleuren snel te zien op welke banden de F1-rijders rijden: rood = zacht, geel = medium, wit = hard.

 

"Ik pleit daar ook echt voor in het veldrijden", zegt Herygers. "Geef de banden een kleurtje en dan kun je het verschil vanop afstand zien. Zo weet je meteen of ze voor andere banden hebben gekozen in de materiaalpost."

 

"Nu besteden de regisseurs er specifiek aandacht aan om te zien welke nopjes op de banden staan."