De WK-pronostiek van Gilles Mbiye-Beya: "Senegal is zonder Mané beter dankzij Ewing-theorie"

 za 19 november 2022 12:02

De Sporza WK-pronostiek is niet alleen de ideale manier om je voorspellingen te meten met die van je vrienden, maar ook met die van enkele bekende gezichten. Gilles Mbiye-Beya van Koolcast Sport vertrouwt op zijn kennis van de Afrikaanse landen om te scoren. Gilles zal tijdens het WK te zien zijn als analist bij Sporza. 

"Brazilië is de topfavoriet én brengt het beste voetbal", zegt Gilles Mbiye-Beya overtuigd over de wk-pronostiek. "Ze spelen met een bepaald zelfvertrouwen en flair die ik apprecieer. Voetbal is toch een vorm van entertainment, net dat levert Brazilië in overvloed."

 

Als ambassadeurs van het Afrikaanse voetbal, ziet de vaste panelgast van Koolcast kansen voor Senegal. Zelfs zonder geblesseerde sterspeler Sadio Mané kunnen ze ver raken. En dat dankzij de "Ewing-theorie". 

 

"Dat betekent dat wanneer je beste speler wegvalt, iedereen zich net extra hard gaat inzetten en het team hierdoor nog beter gaat spelen", weet Mbiye-Beya. "Dus het zou zomaar kunnen dat ze dit gebruiken als morele boost om 110% te geven en er iemand anders Mané zijn rol overneemt. Ik denk dat ze vol voor die 2e plek moeten gaan."

Afwachten hoe Marokko het WK aanvat: met het hoofd erbij of er direct invliegen.

Gilles Mbiye-Beya

Andere Afrikaanse landen zullen het moeilijker krijgen volgens Mbiye-Beya. "Ghana zal de groepsfase niet overleven. Ze zijn eindelijk - maar te laat? - aan verjonging begonnen."

 

"De gebroeders Ayew worden door mijn Ghanese vrienden vaak al lachend "de presidenten" genoemd, omdat ze er al zo lang bij zijn. Ik acht de kern in zijn geheel niet sterk genoeg voor een stunt tegen Portugal en Uruguay."

Ook over Marokko heeft hij zijn twijfels. "Marokko gaat het direct moeilijk hebben met de eerste twee wedstrijden tegen landen die ik zie doorstoten: België en Kroatië. Het wordt afwachten hoe ze die matchen gaan aanpakken, met hun hoofd erbij of er direct invliegen. Het gaat een mentaal spel worden."

Sadio Mane
Sadio Mane is niet van de partij bij de winnaar van de Afrika Cup.

Hechte kern is de kracht van Rode Duivels

Ook over België wil de analist zijn zegje kwijt. "Het moet soms even tegenzitten voor dat we de beste Belgen te zien krijgen", stelt hij gerust 

 

"Na de groepsfase zal het spannend worden wat de Rode Duivels gaan brengen op dit WK. We zitten in een groep die je altijd op kwaliteit moet kunnen overleven. Jan Vertonghen zei in onze podcast dat ze er veel zin in hebben en absoluut de groepsfase willen overleven."

 

Mbiye-Beya gelooft dan ook in een goede afloop. "België is een heel stabiele groep zonder interne problemen. De organisatie zit altijd goed. Het is een hechte groep die voor elkaar klaarstaat. Dat is hun kracht."

Benieuwd naar de content van Koolcast Sport? Tijdens onderstaande episode van "De WK Preview Show" bespreken Alex, Brian, Freddy en Marcus hun favorieten en outsiders voor WK-eindwinst.

Wil je je voorspellingen vergelijken met die van Koolcast? Vergezel ze dan in hun Sporza-competitie.

Doe zelf ook mee aan de Sporza WK-pronostiek:

Wil jij je pronostiek voor die wedstrijd - en alle andere wedstrijden - meten met die van Aster Nzeyimana? Ga dan naar wkpronostiek.sporza.be en vul je voorspelling in. Maak een competitie aan, nodig je vrienden uit en voeg onder andere Aster NzeyimanaCatherine Van Eylen of Wesley Sonck  toe aan je competitie.