Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Justine Henin helpt tennistalenten naar de top in Limelette: "Ze heeft het zelf ooit gedaan"

 wo 9 november 2022 06:17
" "
Romy Debaene (14) wil met de hulp van ex-nummer 1 Justine Henin (l) naar de top.

De Justine Henin Academy in Limelette en de bank BNP Paribas Fortis hebben de handen in elkaar geslagen voor een nieuw programma om 8 jonge talenten naar de top te loodsen. "Hun menselijke ontwikkeling, meer nog dan hun ontwikkeling als tennisser, is fundamenteel", legt ex-tenniskampioene Henin uit.

Eerste Young Talent Team in België

In 1973 stapte BNP Paribas Fortis in het tennis, in 2018 stak de bank voor het eerst centen in Young Talent Teams. Vanaf nu komt er in Limelette ook een Young Talent Team in België.

Acht jonge talenten tussen 13 en 16 jaar, onder wie Romy Debaene (14) en Louis-Lou Langenaken (16) voor ons land, worden er zowel op als naast het tennisveld begeleid. Het programma loopt tot 2025.

Debaene woont aan zee, maar wordt klaargestoomd voor het proftennis in de buurt van Waver. En dat is een bewuste keuze. "Ik zou graag aan de top staan van de wereld en wil er alles aan doen om daar te geraken. En dit is de beste optie in België", zegt de Belgische nummer 2 bij de Europese U14.

Ex-nummer 1 Justine Henin is de mentor en inspirator van haar tennisacademie, ze zorgt voor advies op en naast de baan en selecteert de talenten. Haar voormalige coach Carlos Rodriguez zet de sportieve doelen uit van het jonge talententeam en runt het hele trainings- en toernooigebeuren.

"Ze leggen alles heel goed uit en je weet ook dat het juist is, want ze hebben dat ook ooit samen gedaan", zegt Debaene.

Ze leggen alles heel goed uit en je weet ook dat het juist is, want ze hebben dat ook ooit samen gedaan

Romy Debaene over Justine Henin en Carlos Rodriguez

Henin: "Menselijke ontwikkeling is fundamenteel"

Debaene, Langenaken en co leren meer dan tennis alleen, legt Henin uit. "Het gebeurt niet enkel op het terrein. Voor mij is dat maar een stukje van het geheel."

"Wanneer we niet op het terrein staan, gaat het om het leren leven in groep. Ook de school is belangrijk. De spelers brengen heel veel tijd bij ons door, we hebben ook een verantwoordelijkheid op dat vlak."

"Ze leren bij ons op een bepaalde manier leven. Hun menselijke ontwikkeling, meer nog dan hun ontwikkeling als tennisser, is echt fundamenteel."

CEO Max Jadot van BNP Paribas Fortis wil geen bedragen noemen, maar de families van de talenten hoeven zich alvast geen zorgen te maken over de kosten voor het tennisprogramma.

"Het maakt het verschil tussen voor je droom kunnen gaan of niet", zegt Jadot. "Tennis blijft een professionele topsport wereldwijd, net zoals onze bank. We zijn trots op onze bijdrage."