Ga naar de inhoud

Ryan Day beleeft gloriemoment op de British Open en pakt mooiste zege uit zijn carrière

 zo 2 oktober 2022 23:40
Het was de dag van Day in Milton Keynes.

Ryan Day heeft op de British Open de mooiste titel uit zijn carrière geboekt. De Welshman was in de finale in Milton Keynes te sterk voor Mark Allen, die onderweg onder anderen Judd Trump en Mark Selby had gewipt. De zege levert hem 100.000 pond op.

Wie deze week hoopte op een knalprestatie van Luca Brecel op de British Open was er nog voor het begin al aan voor de moeite. De Belgische nummer 10 van de wereld was niet door de kwalificaties geraakt, net als Julien Leclerc. 


De jonge Ben Mertens (17) stond wel op de hoofdtabel, maar sneuvelde in de eerste ronde van het herboren toernooi. De British Open was jarenlang een vaste waarde op de snookerkalender, maar verdween in 2005. Zestien jaar later kreeg het opnieuw een plekje, Mark Williams won het rankingtoernooi vorig jaar.


Net als Brecel ging het ook de andere toppers in Milton Keynes niet zo goed af. Slechts één toptienspeler raakte tot in de kwartfinales: viervoudig wereldkampioen Mark Selby, die in de achtste finales nog had geschitterd met een 147-break.


Selby werd een ronde later wel gewipt door Mark Allen, die een ronde eerder ook al Judd Trump huiswaarts had gestuurd. De Noord-Ier - de nummer 14 van de wereld - stoomde door tot de finale. Daarin kreeg hij Ryan Day tegenover zich, de nummer 27 van de wereld.


In de finale, naar een 'best of 19 frames' gespeeld, waren de verschillen heel erg klein. Allen maakte indruk met onder andere 2 century-breaks, Day schuwde dan weer de risico's, maar was met secuur snooker wel de evenknie van zijn concurrent.

 

Tot 7-7 bleef de partij volledig in evenwicht, maar enkele knappe potten gaven underdog Day vleugels. Met breaks van 70 en 84 kwam hij op een frame van de titel. In dat 17e frame bouwde Day al snel een voorsprong uit. Een tegenprik van Allen leverde niets meer op, het was Days dag.

 

Zijn vierde rankingtitel (na Riga Masters 2017, Gibraltar Open 2018 en Shoot Out 2021) levert de Welshman een cheque van 100.000 pond op. Op de wereldranking springt hij ook opnieuw de top twintig binnen.

Mark Allen vermaakte het publiek met dit 'bank shot':

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: