Ga naar de inhoud

Minder volk in de stadions: "Door de crisis besparen mensen vooral op vrije tijd"

 wo 28 september 2022 20:04

Het Nieuwsblad becijferde dat er dit seizoen beduidend minder toeschouwers naar de voetbalstadions afzakken. Sporteconoom Wim Lagae is niet verbaasd.

Het Nieuwsblad legde de bezoekerscijfers uit het begin van het seizoen 2019-2020 (toen er nog geen corona was) naast die van dit jaar. Gemiddeld trekken de stadions bijna 20% minder toeschouwers, zo is de conclusie.

Bij de Pro League wijzen ze bij monde van CEO Lorin Parys vooral naar de soms moeilijke aftrapuren, die heel wat fans tegen de borst stuiten. Maar sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven) ziet een andere, belangrijkere, factor.

 

"Volgens mij is de belangrijkste verklaring de economisch onzekerheid, door de stijgende energiefacturen en de toegenomen inflatie en rentedruk. Heel veel mensen vragen zich af: waarop kunnen we besparen?"

 

"Dan komen ze snel uit bij hun uitgaven voor vrije tijd. Je kunt een streamingdienst afzeggen of besparen op je skiverlof, maar ook op voetbaltickets en abonnementen."

 

Volgens Lagae is het gedrag van de voetbalsupporters ook veranderd door corona. "Ze hebben 3 coronavoetbalseizoenen meegemaakt en hebben ontdekt dat je ook vanuit je luie zetel van voetbal kunt genieten."

De mensen hebben tijdens corona ontdekt dat je ook vanuit je luie zetel kunt genieten van voetbal.

sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven)

"Clubs nemen misschien gewoon de bluts met de buil"

De Pro League wijst dus voornamelijk naar de moeilijke aftrapuren. Volgens Lorin Parys dringt een gesprek met de rechtenhouder zich op.

 

"Maar het zijn de voetbalclubs zélf die voor die maximale spreiding van de matchen gekozen hebben. Eleven heeft dat gewoon moeten aanvaarden", stipt Lagae aan.

 

"Het voetbal heeft zo het sportweekend willen monopoliseren, maar dat heeft dus ook nadelen, ook voor pakweg de zaalsporten of het veldrijden trouwens."

 

Lagae berekende dat de inkomsten uit tickets zo'n 20 à 25% van de jaarlijkse inkomsten van onze clubs uitmaken. "Daar zal nu een daling te zien zijn."

 

"Alleen, we kunnen pas op het einde van het seizoen de rekening maken. Als dan blijkt dat de verhoging van de inkomsten door het tv-contract nog altijd meer oplevert dan de daling van de tickets, dan zullen ze - om het cynisch te zeggen - de bluts met de buil nemen."

Wim Lagae
Wim Lagae
Gerelateerd: