Bondscoach Demory na verlies tegen VS: "In verdediging zullen we harder moeten zijn"

 do 22 september 2022 06:51
Bondscoach Valéry Demory spreekt de Belgian Cats toe.
Bondscoach Valéry Demory spreekt de Belgian Cats toe.

Na de nederlaag in hun openingsmatch op het WK lijkt het moreel van de Belgian Cats nog niet aangetast. Het verlies tegen het ongenaakbare Amerika was dan ook ingecalculeerd. Toch waren de Belgen na afloop niet blind voor mindere puntjes tegen de VS. "In aanval zullen we misschien nog iets moeten toevoegen, want zij kenden al onze plays", stelde Emma Meesseman vast.

Bondscoach Valéry Demory begon zijn analyse van de match tegen de VS met de positieve zaken. "Ik ben tevreden over wat ik van mijn ploeg gezien heb", vertelde de Fransman. "We hebben verschillende keren onze verdediging aangepast en dat heeft de VS toch soms in de problemen gebracht."

 

"Amerika speelde hard en dat heeft ervoor gezorgd dat wij veel balverliezen hadden (25 in totaal, red). Ook in de 2e helft zetten zij veel druk en dat bracht ons in de problemen. Zes van mijn speelsters komen uit de Belgische competitie, waar de defensieve intensiteit toch een stuk lager ligt. Dat hebben ze vandaag ondervonden."

 

De Amerikanen slaagden er ook in om Emma Meesseman (4 punten) aan banden te leggen. "Voor Emma is het nooit makkelijk tegen de VS, de Amerikaanse speelsters kennen haar door en door", weet Demory, die hamert op een betere verdediging.

 

"We zullen harder moeten zijn in verdediging. Dat moet onze identiteit zijn in de volgende wedstrijden."

Valéry Demory
Valéry Demory

Emma Meesseman: "Zij kenden alle onze plays"

Emma Meesseman was wel tevreden over de Belgische defensie. "Ik denk dat ik wel een goeie ploeg gezien heb. We hebben het de VS moeilijk gemaakt en ik ben trots op onze verdediging. In de voorbije trainingen lag de energie wat lager en waren we niet altijd even gefocust, maar vandaag was die energie er wel", vond Meesseman.

 

"Als we deze verdediging de rest van het toernooi kunnen brengen en de kleine foutjes kunnen oplossen kan het goed zijn. In aanval moeten we nog wat meer ons ritme zoeken. Ik merkte dat zij alle onze plays kenden, daar moeten we dus misschien nog iets aan toevoegen."

 

Meesseman bleef steken op 4 punten. "Zij weten natuurlijk heel goed wat ik kan en ik voelde dat ik niet veel ruimte kreeg. Het is aan ons om daar oplossingen voor te vinden. We moeten de rest van de ploeg in gang krijgen. Ik als afleiding en de rest open krijgen."

 

"De vele balverliezen? Dat waren die momenten waarop we iets te soft waren. Ik ken de Amerikaanse coach van bij Minnesota en haar motto is van superagressief te spelen. Wij moeten ook hard zijn. Dat hebben we bij momenten supergoed gedaan. On to the next!"

Lisowa: "Mijn rol is om voor energie te zorgen"

  • Maxuella Lisowa Mbaka: "Amerika heeft in mijn ogen allemaal sterspeelsters en ik was opgewonden om tegen hen te spelen. Ik ben heel tevreden over de match. We hebben het hen op bepaalde momenten toch lastig kunnen maken. Aan bepaalde zaken zullen we nog wat moeten sleutelen voor de volgende match. Daar gaan we nu aan werken."

    "We waren een beetje verrast door hun intensiteit, ook al waren we gewaarschuwd. Vandaar ook die vele balverliezen. Dat zal beter moeten, want op belangrijke momenten kan dat je de overwinning kosten."

    "Mijn eigen match? Ik voel veel vertrouwen van mijn ploegmaats en dat doet mij goed. Mijn rol is om energie te brengen en dat zal ik blijven doen. We willen altijd een beetje beter doen, te beginnen door morgen te winnen van Zuid-Korea."

  • Kyara Linskens: "Ik denk dat het wel meevalt met mijn knie. Het was even schrikken door de impact van de val, maar ik denk dat het wel moet lukken om morgen te spelen."

    "De VS is het beste team van de wereld, dat is altijd zwaar. Voor ons was dit een goeie voorbereiding om in het toernooi te geraken. Het geloof was er zeker, ook al speelden we tegen de sterkste ploeg."

    "Het was wat zoeken in het begin. Het was de eerste match en de intensiteit en het niveau lagen heel hoog, maar ik denk dat we goed hebben standgehouden. Tegen Zuid-Korea morgen willen we sowieso winnen."

Lisowa: "Voel veel vertrouwen van mijn ploegmaats"

Linskens: "Denk dat het wel meevalt met mijn knie"

Gerelateerd:

belgian cats op wk basketbal

kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.