Ga naar de inhoud

Franse bond doet water bij de wijn in conflict met Mbappé over portretrechten

 ma 19 september 2022 23:42

De Franse voetbalbond FFF gaat met zijn internationals onderhandelen over een nieuwe overeenkomst over de inkomsten uit sponsoring. Het doet dat omdat sterspeler Kylian Mbappé geweigerd had om deel te nemen aan een fotoshoot bij de nationale ploeg met oog op het WK. De aanvaller wil dat de afspraken over portretrechten worden gewijzigd.

Het conflict over de portretrechten sleept al maanden aan. In maart weigerde Mbappé al eens deel te nemen aan een sponsoractie, waarna hij aangaf zich niet te kunnen vinden in de bestaande overeenkomst tussen de internationals en de bond. De aanvaller van Paris Saint-Germain wil zeggenschap houden over de merken waarmee hij wordt geassocieerd.

 

FFF-voorzitter Noël Le Graët dreigde in de sportkrant L'Équipe eind mei nog Mbappé niet langer te laten meedelen in de opbrengsten. Afgelopen zomer leek de zaak opgelost en sprak Le Graët begripvolle woorden. "We hebben twaalf sponsors die allemaal iets willen met Mbappé. Ik begrijp dat dat soms te veel wordt."

 

Maar in de aanloop naar de Nations League-matchen en vooral naar het WK laaide het conflict opnieuw op. Mbappé werd, net zoals zijn ploegmaats, morgen verwacht op een fotoshoot voor enkele grote sponsors. Maar hij liet weten daar niet aanwezig te zullen zijn.

 

Mbappé gaf in een verklaring aan dat "hij en zijn vertegenwoordigers het ten zeerste betreuren dat er geen akkoord kon worden bereikt, zoals gevraagd, in aanloop naar het WK". 

 

De Franse bond haastte zich niet veel later te verklaren dat er gesproken gaat worden over nieuwe voorwaarden.