Het beste van Roger De Vlaeminck, vandaag 75: 3 keer Merckx kloppen op één dag en debuut zonder schoenen

 wo 24 augustus 2022 13:21

Hiep, hiep, hoera! Wielericoon Roger De Vlaeminck viert vandaag zijn 75e verjaardag. Geen mooier cadeau dan de mooiste momenten van Tsjéte nog eens boven te halen.

1. Boven Merckx op podium in "zijn" Paris-Roubaix

Niemand wordt meer vereenzelvigd met Parijs-Roubaix dan Roger De Vlaeminck. Net als Tom Boonen won hij 4 keer, maar Tsjéte eindigde ook 4 keer als tweede. 

 

De Vlaeminck had zo zijn eigen manier om de helleklassieker voor te bereiden. In de week ervoor reed hij 3 dagen na elkaar meer dan 350 kilometer op training. Of hij reed na Gent-Wevelgem nog 130 kilometer achter een motorfiets. 

 

De Vlaeminck zelf vindt 1975 zijn mooiste zege. "Omdat Eddy Merckx tweede was", zegt hij daarover. 

Gerelateerd:

2. Zege in eerste profkoers zonder koersschoenen

Het was al snel duidelijk dat De Vlaeminck tot grootse dingen in staat was. In 1969 won 21-jarige Roger De Vlaeminck in zijn allereerste profwedstrijd meteen de Omloop: “Ik had zelfs geen koersschoenen”, vertelde hij daar ooit over bij Het Nieuwsblad. "Ik ging heel ontspannen naar de Omloop. Ik had geen gedacht wat ik tussen die profs kon uitrichten op de weg."

 

Het relaas van de koers? “Ik zal niet zeggen dat ik de hele tijd in het wiel van Eddy hing, maar ik hield hem toch goed in de gaten. Op een bepaald moment raakten we afgescheiden met een man of vijftien, waaronder Merckx en Sercu."

 

"Met nog zo’n 400 meter te gaan begonnen ze te spurten. Al die groten. Er stonden bloembakken aan de kant van de weg, zo’n 70 meter uit mekaar. Toen het even stilviel, heb ik mij tussen die bloembakken gelanceerd en in mijn snelheid heb ik iedereen geremonteerd."

 

“Maar vent toch, zou er nog iemand dat ooit gedaan hebben? Niemand, zeker?”

3. Puntentrui in de Giro d'Italia van 1975

De Vlaeminck was een kanjer in de eendagskoersen, maar kwam minder uit de verf in de grote rondes. 

 

Met 1 uitzondering: de Ronde van Italië. In 1975 werd hij er vierde in het algemene klassement, meteen zijn beste resultaat in een grote ronde. De Vlaeminck won ook de puntentrui.

 

Hij reed de Ronde van Italië in totaal zes keer en wist 22 ritzeges te behalen.

20 juni 1975. De Vlaeminck wint tegen Bergamo, Gavazzi en Gimondi in de Giro

4. 3 keer Merckx geklopt op 1 dag

Zijn strafste zege ooit? Dat is volgens Roger De Vlaeminck naar eigen zeggen de Ronde van Zwitserland in 1975. "Ik won er de proloog en vijf ritten, droeg de leiderstrui van de eerste tot de laatste dag en finishte 55 seconden voor Eddy Merckx."

 

"Op de laatste dag versloeg ik Eddy drie keer: eerst in een korte ochtendrit, vervolgens in een tijdrit van twintig kilometer, en uiteindelijk ook in het eindklassement."

5. Eerste regenboogtrui in het veld, niet op de weg

Een van de weinige gaatjes in het palmares van De Vlaeminck: een wereldtitel op de weg. Maar in 1975 kroonde hij zich wel tot wereldkampioen veldrijden in Melchnau. Hij klopte er onder meer zijn broer Erik, die jarenlang heer en meester was in het veld.

 

"Ik denk dat mijn broer de derde plaats kon halen, maar hij wilde niet op het podium staan", zegt Roger daarover in het programma Flandriens van het Veld. "Afgunst onder broers? Hij dacht dat ik hem geflikt had."