Spring naar de inhoud

Tramadol en Nairo Quintana: "Geen doping, maar het zou wel stimulerend werken"

Tramadol en Nairo Quintana: "Geen doping, maar het zou wel stimulerend werken"
 wo 17 augustus 2022 19:46

De Tour de France krijgt een bittere nasmaak voor Nairo Quintana (en bij uitbreiding het hele peloton). De 32-jarige Colombiaan is zijn 6e plaats kwijt nadat er tot twee keer toe sporen van Tramadol in zijn bloed zijn gevonden. Dopingexpert Peter Van Eenoo legt uit wat de pijnstiller betekent in de koers en waarom Quintana toch niet geschorst is.

Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopinglab, kan geen uitleg verschaffen over het specifieke dossier van Nairo Quintana, maar Tramadol heeft uiteraard geen geheimen voor de dopingjager.

 

"Tramadol is in principe een hevige pijnstiller die therapeutisch vaak gebruikt wordt. Als je hevige pijn hebt, dan kan het wonderen doen", legt Van Eenoo uit.

 

"Het wordt soms misbruikt in de sport, maar het staat niet op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap WADA. Het is voor alle duidelijkheid geen doping, maar de Internationale Wielerunie UCI verbiedt het."

 

Quintana heeft dus geen dopingvergrijp gepleegd. "Het is wel een inbreuk op het wedstrijdreglement, net als wanneer je fiets te licht zou zijn. Er staan dan ook sancties op."

 

"Bij een eerste geval word je geschrapt uit de uitslag. Bij een tweede keer word je 5 maanden geschorst en als je een derde keer betrapt wordt, dan krijg je een schorsing van 9 maanden."

Tramadol is voor alle duidelijkheid geen doping, maar de Internationale Wielerunie UCI verbiedt het product.

Dopingexpert Peter Van Eenoo

"In september wordt de lijst herbekeken"

Tramadol is dus een pijnstiller, maar Peter Van Eenoo geeft aan dat het middel "meer doet dan dat".

 

"Iedere sporter weet wat pijn is en heeft al krampen gevoeld. Als je dat gevoel onderdrukt, dan kun je nog dieper gaan."

 

"Het onderdrukt de pijn, maar recente studies hebben aangetoond dat het ook stimulerend werkt. Daardoor verbetert het de prestaties."

 

"Het staat voorlopig nog niet op de verboden lijst, maar dat kan veranderen op 1 januari. In september wordt die lijst altijd herbekeken."

 

Waarom staat het nog niet op de lijst? "De voorbije jaren hebben onderzoekers vastgesteld dat het probleem zich bijna exclusief situeerde in de wielersport. Andere sportfederaties waren dus niet geneigd om het op de dopinglijst te zetten."

"Veel minder gevallen, felicitaties voor de UCI"

Tramadol is volgens Peter Van Eenoo "enkele dagen traceerbaar" en is ook "zeer makkelijk" op te sporen met één druppel bloed.

 

In maart 2019 stapte de UCI dus over naar een complete ban. "Een zware pijnstiller veroorzaakt vaak een verdovend en duizelig effect. In het peloton breng je dan jezelf en je collega's in gevaar."

 

"Toen Tramadol enkele jaren geleden nog veelvuldig werd gebruikt, waren er meer valpartijen. Kwatongen beweerden - het werd nooit ondubbelzinnig bewezen - dat die crashes te wijten waren aan Tramadol."

 

"Het was een groot probleem en we monitoren het nog altijd, maar we merken een geweldige achteruitgang in het aantal gevallen sinds de UCI de reglementen heeft aangepast. Hier moeten we hen dus feliciteren. De UCI erkent het probleem en ze hebben zelf opgetreden."

 

"Er zullen echter altijd mensen zijn die de regels niet volgen, maar dat doet geen afbreuk aan mijn overtuiging dat de wielersport zuiverder is dan twee decennia geleden."

Tour de France klassement

ranking
naamresultaatploeg
1
Jonas Vingegaard
79:33:20
Jumbo - VismaTJV
2
Tadej Pogacar
+2:43
UAE Team EmiratesUAD
3
Geraint Thomas
+7:22
INEOS GrenadiersIGD
4
David Gaudu
+13:39
Groupama - FDJGFC
5
Aleksandr Vlasov
+15:46
BORA - hansgroheBOH
6
Nairo Quintana
+16:33
Team Arkéa - SamsicARK
7
Romain Bardet
+18:11
Team DSMDSM
8
Louis Meintjes
+18:44
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
9
Alexey Lutsenko
+22:56
Astana - Qazaqstan TeamAST
10
Adam Yates
+24:52
INEOS GrenadiersIGD

Gerelateerd: