Ga naar de inhoud

De Belgische podcastmaker die plots het geheime wapen van Jumbo-Visma in de Tour werd

 wo 27 juli 2022 06:22
Hij is de maker van de podcast Lanterne Rouge.
Benji Naesen eerder deze maand te gast bij Vive le Vélo.

Toeval was hun succes in de Tour allerminst. Jumbo-Visma beschikte over een indrukwekkend plan om Jonas Vingegaard en Wout van Aert te laten triomferen. Een goed bewaard onderdeeltje: de Belgische podcastmaker Benji Naesen.

Nadat de beslissing in de tijdrit was gevallen, mocht hij het goedbewaarde geheim eindelijk verklappen.


“In februari heb ik, samen met mijn podcast-collega Patrick Broe, een rol als freelance video-analist en tactisch adviseur bij Jumbo-Visma aanvaard.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie Benji Naesen een beetje kent, weet dat de Belg daarmee zijn droom (en die van vele anderen) vervulde. Enkele jaren geleden begon hij als tiener namelijk een YouTube-kanaal gefocust op het wielerspelletje Pro Cycling Manager.

Daarin leidde hij virtueel een ploeg naar successen. Toen al was duidelijk dat Naesen een goeie tactische kijk had op het wielrennen. In 2020 begon hij samen met een Australische vriend de Lanterne Rouge Cycling Podcast.

 

Ook daar was koersstrategie een rode draad.

Braakliggend terrein

Maar plots belandde Naesen dus écht in het wereldje. Zowat een half jaar geleden kreeg hij hét telefoontje van Jumbo-Visma met de vraag of hij zin had om wat video-analyse te doen.


Volgens Naesen een braakliggend terrein in de wielrennerij. “Video-analyse in de koers is nu nog redelijk basic”, vertelt hij. “Er wordt gekeken naar vorig seizoen. Waren er finishes met dezelfde aankomst? Hoe stond de wind daar? En wat bepaalde de uitkomst?”

 Ook de visualisatie is belangrijk. Wat besproken wordt, moet verstaanbaar overkomen voor het team en de renners.

Benji Naesen

Wat hij precies anders doet, kan de 24-jarige Belg niet helemaal verklappen door contractuele afspraken.


“Maar wij kijken soms naar koersstrategieën van tien jaar geleden. En maken analyses van de andere ploegen. Bovendien is ook de visualisatie belangrijk. Wat besproken wordt, moet verstaanbaar overkomen voor het team en de renners.”

Benji Naesen was tijdens de Tour ook te gast in Vive le Vélo.

Neutraliteitsclausule

Geen probleem voor Naesen gezien zijn verleden als website- en app-maker. Een job die hij begin dit jaar inruilde om zich volledig op zijn grote passie te storten. Met succes dus.


“Maar je zal mij zeker de Tour-zege van Vingegaard niet horen claimen”, benadrukt Naesen. “Dit is het resultaat van de ploeg en de renners. Zelf was ik er ongeveer maar 4 uur per week mee bezig.”


Naast lof kreeg Naesen evenwel ook een pak kritiek te verduren. Want hoe valt het te rijmen dat een neutraal gewaande podcastmaker onder contract staat bij een team?

De eerste vraag die ik stelde aan Jumbo-Visma: “Mag ik jullie nog altijd bekritiseren?”

Benji Naesen

“Voor mij was het cruciaal dat er een neutraliteitsclausule in het contract stond”, aldus Naesen. “Het was de eerste vraag die ik stelde: “Mag ik jullie nog altijd bekritiseren?” (lacht) Want mijn publieke mening is niet te koop. Jumbo-Visma had daar geen enkel probleem mee.”


Naesen snapt wel dat sommige mensen zich vragen stelden bij het verrassende nieuws. “Maar zij mogen niet vergeten dat ik een content creator ben en geen journalist”, benadrukt hij.


“Die scheiding is vaak moeilijk zichtbaar. Er is een punt van kritiek waar ik wel mee akkoord ga: we hadden de samenwerking - ook al had die geen invloed op de podcast - meteen transparant moeten maken.”