Donderdag gaan de Wereldspelen van start, maar wat is dat precies?

 wo 6 juli 2022 08:16
België is traditioneel sterk in het topevent van niet-olympische sporten.
De Wereldspelen zijn van 7 tot 17 juli in Birmingham, in de VS, niet in Engeland.

De Amerikaanse stad Birmingham is van 7 tot 17 juli gastheer voor de 11e editie van de Wereldspelen, waar zo'n 4.000 atleten in 37 niet-olympische sporten strijden om de medailles. De Belgische delegatieleider Rudy Lahor blikt vooruit bij Sporza.

Wat zijn de Wereldspelen?

De Wereldspelen of World Games laten zich best omschrijven als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Er zijn dan ook heel wat parallellen met de hoogmis van de sport: 

 

  • Het is een multidisciplinair en meerdaags evenement: er worden meer dan 30 sporten beoefend, verspreid over 11 dagen.
  • Alles vindt plaats op één locatie. Dit jaar is Birmingham (Alabama, VS) de gaststad.
  • Het wordt om de vier jaar georganiseerd, telkens in het jaar na de Olympische Zomerspelen. 

De Wereldspelen zijn aan hun elfde editie toe. De  eerste spelen werden in 1981 gorganiseerd in Santa Clara, Californië. Voor het 40-jarig jubileum wordt voor het eerst teruggekeerd naar de Verenigde Staten.

 

Organisator van dit alles is de International World Games Association (IWGA), die is samengesteld uit 37 internationale sportfederaties en erkend wordt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

 

De Belgische delegatie - dit jaar 75 atleten sterk - wordt ondersteund door het BOIC en geleid door Rudy Lahor, die bij het BOIC werkt als 'games manager'.

Gerelateerd:

Belgen vaak succesvol op de Wereldspelen

Op de vorige Wereldspelen in 2017 was België nog bijzonder succesvol. Ons land won in totaal 24 medailles, waarvan 7 gouden plakken. Mogen we ook nu weer zo'n riante medailleoogst verwachten?

 

"Onze acrogymploegen scheren hoge toppen op internationaal niveau. Daar verwachten we ook in Birmingham heel veel van", steekt Rudy Lahor van wal. "Ook in het duatlon, korfbal of oriëntatielopen maken we zeker kans."

 

Bij de vorige Wereldspelen zorgden onze skeeleraars voor veel medailles. In Birmingham rust de medaillehoop op Bart Swings, de olympische schaatskampioen in de massastart.

 

"Ik heb met Bart al 3 Wereldspelen samen beleefd. Hij heeft altijd getoond dat hij zijn interesse en honger in het skeeleren blijft behouden. Swings keert altijd graag terug naar de discipline waarin hij groot geworden is."

 

Lahor tempert wel de medailleverwachtingen. "We mogen ons niet blindstaren op die medailles van de vorige editie. Toen haalden we bijna de helft van die medailles met twee atleten in het skeeleren, die er torenhoog bovenuit staken."

"Heel mooi pallet aan sporten"

Heel wat sporten die nu op het olympische programma staan, hebben een verleden op de Wereldspelen. "Dat klopt", zegt Rudy Lahor. "Kijk maar naar rugby sevens, sportklimmen, beachvolleybal, triatlon, taekwondo of zelfs badminton."

 

"Breaking (breakdance, red) staat nu nog op het programma van de Wereldspelen, maar zal in 2024 in Parijs olympisch zijn. De Wereldspelen bieden een heel mooi pallet aan sporten die voor iedereen interessant zijn."

 

"En net als op de Olympische Spelen zijn er ook nieuwe sporten die vandaag heel populair zijn, zelfs drone racing. Zulke dingen spreken jonge mensen enorm aan. Dankzij de Wereldspelen krijgen zulke sporten de kans om wat meer in de kijker te lopen."

 

België zakt met een ruime delegatie af naar de Verenigde Staten. Ons land telt 75 atleten, 30 mannen en 45 vrouwen, die deelnemen in 19 sporten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.