Ga naar de inhoud

Op één na kortste en toch zwaar BK: "In sprint lagen wattages Merlier lager dan na Nokere Koerse"

 ma 27 juni 2022 21:24
Tim Merlier kroonde zich tot Belgisch kampioen.

Size doesn't always matter. Het Belgisch kampioenschap wielrennen afgelopen zondag was vlak en volgens sommigen vooraf te kort voor spektakel. Uiteindelijk bleken de intenties van de renners belangrijker dan het parcours.

Het BK wielrennen in Middelkerke had iets van het scenario van een goede actiefilm: verrassende aanvalspogingen, plotwendingen, hoofdrolspelers wiens kansen dood en begraven leken, die opeens weer aan het front verschenen en een spannende slotscène in de vorm van een nipte sprint.

 

En dat voor een BK dat "maar" 208 kilometer lang was en daarmee in de geschiedenisboeken kwam als het kortste BK sinds 1940.

 

"Mij deed het denken aan een bergrit. Overal reden groepjes renners in verspreide slagorde", schetste Hans Vandeweghe in De Tribune.

 

Daarmee werd de stelling ontkracht dat op het vlakke veel kilometers nodig zijn om er een slijtageslag van te maken. Niet zo als veel renners gretig zijn om de tricolore trui om de schouders te spannen, zo blijkt.

 

Jonas Creteur (Sport/Voetbalmagazine) is een cijferfetisjist. "Alleen het BK in Tervuren in 2015 werd sneller gereden", wist hij.

De wattages die Merlier trapte in de sprint van het BK waren beduidend lager dan tijdens zijn sprint in Nokere Koerse.

Jonas Creteur

De week voor het BK werd het parcours her en der een beetje meewarig vergeleken met dat van een kermiskoers. Te vlak en te veel kans op een sprint. 

 

"Parcoursbouwer Johan Museeuw had me op voorhand geantwoord dat het vooral de renners zijn die de wedstrijd zwaar maken. Niet het parcours", vertelde Creteur. 

 

Een cliché? Dan wel een dat zondag klopte als een bus.

 

"Erwin Borgonjon, de trainer van winnaar Tim Merlier, heeft me laten zien dat de wattages die Merlier trapte in de sprint van het BK beduidend lager lagen dan tijdens de sprint van Merlier in Nokere Koerse", voegde Creteur toe. 

 

"Je zou nochtans het omgekeerde denken als je denkt aan de kasseien en hoogtemeters in Nokere Koerse. Daaruit kan je afleiden wat het dus wel een zwaar BK was."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

Gerelateerd: