Tim Merlier doet het weer! Hij wint spannende massasprint na een geanimeerd BK

  BK wielrennen (mannen)
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  19°Cdistance 208.7 km
  location 12:20: Middelkerke - 16:46: Middelkerke
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120150180208.7

   Tim Merlier (Alpecin-Fenix) is voor de tweede keer in zijn carrière Belgisch kampioen wielrennen geworden. Na een bijwijlen warrig BK kregen we toch de verwachte massasprint. Hierin haalde Merlier het nipt, voor Jordi Meeus en ploegmaat Jasper Philipsen.

   Het BK in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Tim Merlier haalt zijn gram. Alpecin-Fenix wou graag Jasper Philipsen uitspelen als kopman, maar het scenario draaide in het voordeel van hun andere sprinter. Merlier mag nu een heel jaar in de mooie tricolore trui rondrijden.
    
   • Pechvogel van de dag: Jasper Philipsen reed een hele dag attent op de voorposten. Een val en een lekke band zorgden ervoor dat hij veel krachten moest verspillen. In de sprint kwam hij niet meer verder dan een derde plaats.
    
   • Revelatie van de dag: Sep Vanmarcke bewees, na alle pech van het voorjaar, dat hij nog niet versleten is. De ervaren flandrien reed een sterke en attractieve koers. Dat belooft voor het najaar.

   Koers van start tot finish

   Het Belgisch kampioenschap in Middelkerke is eentje geworden om duimen en vingers bij af te likken. Van de eerste tot de laatste kilometer werd er snoeihard gereden, scenario's wisselden bij de vleet.


    Een kopgroep van 14 renners reed vroeg in de wedstrijd weg. Daarbij enkele interessante namen als Oliver Naesen, Brent Van Moer en Gianni Vermeersch. 


   Twee passages door de Moeren zorgden voor oorlog in het peloton. Een veertigtal renners scheurden zich af van de rest. Remco Evenepoel miste de schifting.

    

   Na een samensmelting tussen het eerste peloton en de vluchters ontstond een nieuwe, chaotische koersfase. Onder anderen Jasper Philipsen en Tim Merlier kwakten tegen de grond, gelukkig zonder erg.

   Evenepoel probeert, maar er komt toch een sprint

   Sep Vanmarcke toonde zich erg bedrijvig en bracht uiteindelijk een nieuwe kopgroep tot stand. Topfavoriet Philipsen was attent mee. 


   Door een nieuwe samensmelting achter de kopgroep konden de andere sprintersploegen zich toch nog organiseren. Philipsen viel terug door een lekke band. Lotto Soudal en Quick-Step Alpha Vinyl brachten alles terug samen. 


   Enkel Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven bleven over. Evenepoel - die plots terug in koers kwam - kon de sprong maken, maar kreeg Stuyven en Vanmarcke niet gelost. Het peloton kwam terug.


   In een chaotische finale kregen de sprinters zo toch nog hun kans. Sport Vlaanderen trok aan voor Sasha Weemaes. De sprint van stervende zwanen werd een thriller. Met vijf op een rij kwamen ze over de streep gebold.


   Het was uiteindelijk Tim Merlier die zijn wiel juist iets eerder over de meet gooide dan Jordi Meeus. Merlier - die niet naar de Tour gaat - wint zo de tweede tricolore trui in zijn carrière.

   Reacties van de tweede en derde:

   • Jordi Meeus (2e): "Ik was eigenlijk verrast dat we nog terugkwamen. In de sprint moest ik mijn eigen weg zoeken. Ik zat in het wiel van Philipsen, maar toen hij aanging merkte ik dat er niet veel meer opzat. Ik ging uiteindelijk net iets te laat aan en kwam een paar centimeter te kort."
   • Jasper Philipsen (3e): "Het zag er even goed uit, maar het tempo lag soms niet hoog genoeg bij ons in de kopgroep. Toen ik lek reed, had ik wat meer moeten gokken en wachten op het peloton.  Daar ben ik mijn beste benen kwijtgespeeld."

   Rituitslag NK - BELRituitslag NK - BEL

     naamploegresultaat
   1Tim MerlierAFC4:20:49
   2Jordi MeeusBOH+0
   3Jasper PhilipsenAFC+0
   4Sasha WeemaesSVB+0
   5Milan MentenBWB+0
   6Arnaud De LieLTS+0
   7Timothy DupontBWB+0
   8Dries Van GestelTEN+0
   9Jens DebusschereBBK+0
   10Daan SoetePSB+0

   BK wielrennen (mannen)

   1. 16 uur 51. Tim Merlier kroont zich na spannende sprint voor de tweede keer tot Belgisch kampioen.

    Tim Merlier kroont zich na spannende sprint voor de tweede keer tot Belgisch kampioen

   2. 16 uur 50. Op het luchtbeeld is het duidelijk te zien: Merlier is wel degelijk de winnaar. Jordi Meeus kwam van ver en reed een sterke sprint, maar komt een tiental centimeter te kort. .
   3. 16 uur 49. Wat een koers, wat een koers! José De Cauwer.
   4. Dolle vreugde bij Tim Merlier. 16 uur 48.
   5. 16 uur 47. Merlier juicht al, maar de wedstrijdjury geeft aan dat de uitslag nog onder voorbehoud is. Philipsen is uiteindelijk nog als derde gefinisht. .
   6. 16 uur 46. Merlier wint. Bevestiging: Tim Merlier wordt voor de tweede keer Belgisch kampioen! Jordi Meeus is een nipte tweede. .
   7. 16 uur 46. Wie wint? Met een vijftal renners op rij komen ze over de streep. Wie wint? Het wordt wachten op een fotofinish. .
   8. 16 uur 46. Merlier probeert eruit te komen. .
   9. 16 uur 45. Ook Nys gaat meedoen. .
   10. 16 uur 45. Sport Vlaanderen maakt tempo voor Weemaes. .
   11. Onder de vod. Een klein peloton gaat sprinten. Wie pakt hem? . 16 uur 45.
   12. Val. Een nieuwe val zorgt voor nog meer chaos. Philipsen en Merlier zijn er veilig doorgeraakt. . 16 uur 44.
   13. 16 uur 44. Weemaes en Thijssen zijn plots ook weer mee vooraan. Zij kunnen meesprinten. .
   14. 16 uur 43. Een renner van Sport Vlaanderen rijdt tegen een van de seingevers. Het is nerveus! .
   15. 16 uur 42. Het peloton komt terug. Lotto dicht de laatste kloof. Gaan we sprinten? .
   16. 16 uur 42. Het verschil is zo'n 30 meter. Evenepoel laat de anderen tempo maken. .
   17. 16 uur 42. Stuyven en Vanmarcke moeten harken om Evenepoel bij te benen.

    Stuyven en Vanmarcke moeten harken om Evenepoel bij te benen

   18. 16 uur 41. Alpecin achtervolgt. Alpecin-Fenix heeft nog twee renners die de achtervolging in handen nemen. Hun achterstand blijft beperkt. Een sprint kan nog altijd. .
   19. 16 uur 40. Vanmarcke kan op het nippertje het wiel van Evenepoel houden. De man uit Schepdaal blijft proberen, maar krijgt ze er voorlopig niet af. .
   20. 16 uur 39. Evenepoel probeert Stuyven en Vanmarcke te lossen, maar ze plooien niet. Ook een renner van Sport Vlaanderen is erbij. .