Ga naar de inhoud

Jaar geleden Nederlands kampioene, nu herstelt Amy Pieters na coma: “We blijven hoop houden”

 di 21 juni 2022 13:15
Amy Pieters met haar vader Peter, op tafel ligt de kampioenstrui.

Haar titel verdedigen heeft plaatsgemaakt voor een veel zwaardere strijd. Een jaar geleden kroonde Amy Pieters zich tot Nederlands kampioene op de weg, 6 maanden later belandde de wielrenster in een diepe coma. De collega’s van NOS gingen bij de herstellende Pieters en haar familie langs: “De volgende stap is dat ze weer leert praten.”

Het is een reportage die naar de keel grijpt.

 

In de aanloop naar het NK Wielrennen trokken de collega’s van de NOS naar titelverdedigster Amy Pieters. De 31-jarige kampioene zal haar trui niet kunnen verdedigen door een tragische speling van het lot. In december belandde Pieters na een zware val op stage in een diepe coma van 3 maanden.

 

In april kwam ze weer bij bewustzijn. Sindsdien werkte ze in alle stilte aan de lange weg richting herstel. Nu spreekt haar familie voor het eerst en toont Pieters zich opnieuw aan de buitenwereld.

 

"Er is mondjesmaat progressie”, vertelt papa Peter (voormalig bondscoach van de Belgische pistiers) over de toestand van zijn dochter. “Ze werd wakker op een heel laag niveau. Er kwam heel weinig reactie uit haar. Heel langzaam is dat de laatste maanden verbeterd."

Amy Pieters kijkt naar het wielrennen op de televisie met haar familie.

"Ze moest eerst zelf leren ademen, vervolgens moest ze leren eten en nu eet ze eigenlijk al volledig met ons mee. De volgende stap is dat ze zelf leert praten."

 

Pieters is nog steeds deels verlamd, maar kan met gebaartjes steeds beter communiceren. Samen met de familie volgt ze het wielrennen op de televisie.

Stig Broeckx boekt na zes jaar nog steeds vooruitgang. Ik teken ervoor als Amy zover kan komen.

Papa Peter Pieters

Toch blijft de toekomst hoogst onzeker. "We hopen dat ze snel naar Woerden kan, daar is een revalidatiecentrum voor jongere mensen. Daar kan het echt snel gaan, dan is er 4 uur per dag aandacht, ook om alles tegelijk te leren. Lopen, praten."

 

De familie trekt zich onder meer op aan het herstel van Stig Broeckx, die ook herstelde na een diepe coma. "Hij had een heel ander hersenletsel, maar boekt na 6 jaar nog steeds vooruitgang. Ik teken ervoor als Amy zover kan komen."

Bekijk de volledige reportage van de NOS via deze link.

Amy Pieters in haar Nederlandse kampioenstrui.
Gerelateerd: