Baloise Belgium Tour introduceert SafeTurn in bochten en wegversmallingen

 di 14 juni 2022 17:51

Morgen gaat in Merelbeke de Baloise Belgium Tour of de Ronde van België van start. De organisatie heeft van veiligheid "een belangrijk thema" gemaakt en lanceert de SafeTurn. 

Het peloton bestaat van woensdag tot en met zondag niet uit skiërs, maar de SafeTurn doet wel een beetje denken aan wintersporten.

 

"Het is een reeks schuine vlaggen – naar analogie met de kippstangen uit het skiën – die in bochten of bij wegversmallingen gebruikt zal worden om aan te duiden waar niet gereden mag worden", zegt de organisatie over de SafeTurn. 

 

"Hiermee wordt het ‘trottoirspringen’ – gevaarlijk voor renners en toeschouwers – zo veel als mogelijk uitgesloten."

 

"Dankzij de vorm van de SafeTurn zal er een veilige afstand tussen renners en publiek gegarandeerd zijn en zal het voor de renners toch mogelijk blijven om de bocht op een normale manier te nemen."

"Renners worden verplicht om hun bochten veilig te nemen"

"Bij ons is de prioriteit nummer 1 de veiligheid", verduidelijkt Christophe Impens van Golazo.

 

"Wij zijn dan gaan nadenken wat er nog ontbreekt in het veiligheidsgamma binnen het wielrennen. We zien de laatste tijd opnieuw veel renners die gebruik maken van het trottoir of fietspaden die afgescheiden zijn van de rijweg. Dat is niet alleen verboden, maar vooral zeer gevaarlijk voor de renner in kwestie en/of de toeschouwers langs de kant."

 

"Zo zijn we op de SafeTurns gekomen: twee buizen, uit PVC met een veer aan de onderkant, voorzien van een publiciteitsvlag zoals in het skiën ook wel te zien is."

 

"Dat obstakel moet de renners ontraden om stukken van het parcours af te snijden of om voet- of fietspaden te gebruiken. Mocht er toch een renner in aanraking komen met zo'n SafeTurn dan veert het geheel mee en zal de impact bijzonder klein zijn."

 

"Bovendien kunnen deze SafeTurns verankerd worden in de grond. Wij kunnen geen nadarafsluiting zetten langsheen het hele parcours. De SafeTurn zorgt ervoor dat de renners hun bochten verplicht veilig nemen."

 

"En natuurlijk blijven ook de andere veiligheidsmaatregelen zoals de Totems en andere signaal gevende elementen, al dan niet met geluid, behouden en werden die in aantal uitgebreid", besloot Christophe Impens.

Baloise Belgium Tour
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
15/06 Merelbeke - Maarkedal
165 km
Mads Pedersen
Mads Pedersen
2
16/06 Beveren - Knokke-Heist
172,9 km
Jasper Philipsen
Mads Pedersen
3
17/06 Scherpenheuvel - Averbode
11,8 km
Yves Lampaert
Mads Pedersen
4
18/06 Durbuy - Durbuy
172,3 km
Quinten Hermans
Mauro Schmid
5
19/06 Gingelom - Beringen
182,1 km
Fabio Jakobsen
Mauro Schmid