Afscheidnemend voorzitter Anne d'Ieteren kijkt met voldaan gevoel terug op haar carrière

 vr 20 mei 2022 15:20
Anne d’Ieteren bij de uitreiking van de Orde van Verdienste van het BOIC.
Anne d’Ieteren bij de uitreiking van de Orde van Verdienste van het BOIC.

De paralympiërs van de Winterspelen in Peking, net als de medaillewinnaars van de Invictus Games, zijn vorige week uitgenodigd op het koninklijk paleis in Laken. Ook Anne d'Ieteren was aanwezig, de afscheidnemende voorzitter van het Belgisch Paralympisch Comité. Ze gaf tekst en uitleg bij haar vertrek. 

Anne d’Ieteren was zelf een zeer succesvolle internationale dressuuramazone. Na haar carrière werd ze lid van de Raad van Bestuur van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC), waar ze actief was van 1985 tot 2017. Via het BOIC kwam ze in contact met de paralympische beweging in ons land.

 

Onder haar voorzitterschap kende de paralympische beweging in België een enorme evolutie.

 

“Wat ik op olympisch niveau heb geleerd, heb ik op het paralympische niveau proberen toe te passen", vertelt ze bij haar afscheid.

 

"Op de Paralympische Spelen in Peking 2008 haalden we 1 medaille. 4 jaar later in Londen waren het er 7. In 2016 in Rio de Janeiro 11 en verleden jaar in Tokio haalde ons land er 15”, vertelt d’Ieteren. "Ik mag zeggen, dat het een succes is."

Afscheid als voorzitter van het Belgisch Paralympisch Comité

Anne d'Ieteren keert de sport niet defintief de rug toe. "Het is een afscheid als voorzitter, maar niet van de paralympische beweging. Als het paralympisch virus je te pakken heeft, laat het je niet snel los", vertelt ze.

 

“Ik heb liever dat er gezegd wordt: "het is spijtig dat ze weg is, dan dat het tijd wordt dat ik ga”, zegt ze met een brede glimlach.

 

"Ik probeerde iets op te bouwen in mijn 13 jaar als voorzitter. Ik wou de paralympische beweging professioneler maken."

 

"Dit lukt uiteraard nooit alleen, maar wel met een hele ploeg van stafleden en leden van de raad van bestuur van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC)", benadrukt d'Ieteren.

Als het paralympisch virus je te pakken heeft, laat het je niet snel los

Anne d'Ieteren

“Ik ben heel trots over wat we verwezenlijkt hebben en moet heel de ploeg van bedanken met wie ik samengewerkt heb. Ik wens hen veel succes toe in de toekomst."  

 

"BPC moet zijn eigen weg volgen, met nu Marc Vergauwen die de lijnen zal uitzetten. Dat ik de titel als erevoorzitter kreeg van het BPC,  is een hele eer voor mij."

 

"Ik ga nu meer tijd hebben voor mijn familie en andere projecten, want de familie is een beetje het slachtoffer geweest van mijn (sport)carrière. Ik denk dat ik nu meer tijd zal doorbrengen met hen." 

Geen verschil tussen olympische en paralympische atleten

Op welke prestatie is Anne d'Ieteren het trotst? "De atleten zijn een voorbeeld voor de hele maatschappij. Als zij iets presteren, is dit het mooiste cadeau voor mij", zegt ze met een gelukzalig gevoel.

 

"Ook is het belangrijk dat er geen verschil is tussen olympische en paralympische atleten, want het zijn beide topatleten. Het is niet omdat je een paralympische atleet bent, dat je minder moet trainen."

 

"De atleet moet eerst met zijn beperking kunnen omgaan om daarna op hoger niveau topprestaties neer te kunnen zetten. De combinatie van beide is wel degelijk mogelijk. Het is het bewijs dat als je iets écht wil, je het toch kunt."

Gerelateerd: