Ga naar de inhoud

Eén jaar schorsing voor Russische turner met oorlogssymbool "Z" op podium

 wo 18 mei 2022 06:51
Koeljak had geen spijt van zijn daad.
Ivan Koeljak verscheen met het Russische oorlogssymbool "Z" op het wereldbekerpodium in maart, naast de Oekraïense winnaar Ilja Kovtoen.

De Internationale Turnfederatie (FIG) heeft de Russische turner Ivan Koeljak een schorsing van een jaar opgelegd. De 20-jarige verscheen begin maart op de wereldbeker in Doha met een letter "Z" op het podium, naast winnaar Ilja Kovtoen uit Oekraïne. Koeljak betuigde zo zijn steun aan de invasie van zijn land in Oekraïne.

Nadat hij brons had gewonnen op de brug met gelijke leggers, gebruikte Koeljak  tape om de letter "Z" over het Russiche symbool op zijn shirt te plakken voor de podiumceremonie aan de zijde van Kovtoen. De FIG sprak van shockerend gedrag en opende een disciplinair onderzoek.

De letter "Z" is te zien op de Russische legervoertuigen in Oekraïne en is een symbool van steun aan de invasie. Koeljak betoonde geen spijt na zijn actie, integendeel: hij zei dat de Oekraïners in Doha met hun gedrag zijn daad hadden uitgelokt.

Koeljak moet nu zijn bronzen medaille inleveren, net als het behaalde prijzengeld. Zijn schorsing loopt tot 17 mei 2023. De proceskosten van de FIG komen ook op rekening van de turner uit Rusland, die 3 weken de tijd heeft om tegen het verdict in beroep te gaan.

Een dag na de wereldbekerwedstrijd in Doha werd het verboden voor Russen en Wit-Russen om nog in internationale competities uit te komen.

Gerelateerd: