Veelbesproken Rus toont allerminst spijt over Z-symbool: “Antwoord op gedrag Oekraïners"

De podiumceremonie met de Rus Ivan Koeljak zorgde voor commotie.

Het beeld zorgde voor verontwaardiging in de sportwereld. De Russische turner Ivan Koeljak lag dit weekend onder vuur omdat hij op het podium verscheen met een oorlogssymbool op zijn shirt. En dat uitgerekend naast een Oekraïense collega. Enkele dagen na de feiten toont Koeljak allerminst berouw: “Het was een antwoord op het gedrag van de Oekraïners.”

Eén letter was genoeg om uitgespuwd te worden. De Rus Ivan Koeljak verscheen dit weekend op het podium met een “Z” op zijn outfit - een oorlogssymbool gebruikt door de Russen tijdens de invasie in Oekraïne.


De FIG sprak achteraf over "shockerend gedrag" en opende een onderzoek. Maar dat zorgde allerminst voor spijt bij Koeljak. Via chatapp Telegram gaf hij dinsdagochtend zijn versie van de feiten - en schoof hij de schuld zowaar in de schoenen van de Oekraïners.

 

"Zij hebben deze politieke beweging gestart", beweert Koeljak. "Het logo op mijn shirt was een antwoord op hun gedrag. De Oekraïners waren gewikkeld in hun vlag en schreeuwden "Glory to Ukraine" op het podium."

 

"Dat is niet toegelaten, maar niemand vertelde ze dat. De Oekraïners eisten ook dat Russen uitgesloten werden voor de competitie. Nochtans hebben we niks tegen hen gezegd of gedaan."

Het Z-symbool staat voor "overwinning" en "vrede". De Oekraïners hebben ons gewoon slecht behandeld.

Ivan Koeljak

Koeljak, die schijnbaar met oogkleppen naar de actualiteit kijkt,  benadrukte nogmaals dat er niks verkeerd was met zijn daad.

 

"Er was ons gewoon gezegd dat we onze vlag niet mochten laten zien. Dat heb ik ook gedaan. Ik wou enkel tonen waar ik vandaan kom. Niks meer, niks minder."

 

"Ik ben nooit bang geweest van de gevolgen van mijn actie. Het Z-symbool staat voor "overwinning" en "vrede". De Oekraïners hebben ons gewoon slecht behandeld. Je moest het zien om het te geloven."