Met oorlogssymbool naast Oekraïense collega: Russische turner onder vuur na "shockerend gedrag"

  De Internationale turnfederatie (FIG) opent een disciplinair onderzoek naar de Rus Ivan Koeljak, nadat de 20-jarige op het podium van de wereldbekermanche in Doha was gaan staan met de letter "Z" op zijn shirt geplakt. De Russische strijdkrachten gebruiken de "Z" als symbool op hun voertuigen in Oekraïne. Sommige supporters van de invasie van Rusland in Oekraïne dragen het symbool ook.

  De Oekraïner Ilja Kovtoen pakte het goud op de brug met gelijke leggers, hij stond op het hoogste schavotje. Vanaf vandaag mogen Russen en Wit-Russen niet meer deelnemen aan internationale competities. Gisteren mocht dat nog wel, maar moesten ze dat neutraal doen.

   

  Koeljak had zijn embleem van de Russische bond op de borstzijde overplakt met de letter "Z". Die actie veroorzaakte heel wat opschudding. 

   

  De FIG spreekt van "shockerend gedrag" en vraagt dat zijn ethische commissie een onderzoek opent. De FIG laat sinds vorige week ook al geen FIG-competities meer toe in Rusland en Wit-Rusland.