Ga naar de inhoud

Moderne vijfkamp gaat paardrijden vervangen door Obstacle Run

 di 3 mei 2022 15:25
paarden
Paardrijden is niet altijd een succes in een moderne vijfkamp.

Tijden veranderen. Het programma van de Olympische Spelen evolueert constant en wil hiermee zoveel mogelijk mensen wereldwijd bereiken. Daarom heeft de overkoepelende organisatie van de moderne vijfkamp (UIPM) een drastisch voorstel gedaan om de sport te moderniseren. Op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles zou Obstacle Run het paardrijden moeten vervangen.

Mishandelen van paarden aan de basis van de verandering

In de moderne vijfkamp is een allesbepalend onderdeel de jumping. Daarbij moeten de atleten, met een paard dat via loting aan hen wordt toegewezen, een parcours springen. Vaak levert dat tragi-komische situaties op die beslissen over de medailles.

 

Flashback naar de Olympische Spelen van Tokio, vorig jaar. De Duitse coach Kim Raisner slaat, voor het oog van de wereld, een paard omdat het weigert aan de jumping te beginnen.

 

Deze controverse zorgde onder meer voor druk van zowel binnen de sport als van buitenaf, om paardrijden uit de moderne vijfkamp te bannen en te vervangen door een moderner en visueel aantrekkelijker onderdeel.

Bekijk de slag van de Duitse coach

Obstacle Run als vervanger in LA 2028

De Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) , de overkoepelende
organisatie van de moderne 5-kamp, stelde een focusgroep samen van 26 atleten uit 22 landen, waaronder olympische medaillewinnaars, om de sport te moderniseren.

 

“Na vele maanden van discussiëren staan we op het punt om onze geliefde sport voorgoed te veranderen", aldus Yasser Hefny, de voorzitter van de atletencommissie van de UIPM.

 

Obstacle run kwam uit de bus als vervanger van de jumping.  Dit is een sport waarbij atleten zo snel mogelijk een parcours met hindernissen moeten afwerken. De nieuwe discipline moet de sport aantrekkelijker maken bij het grote publiek. 

Na vele maanden van discussiëren staan we op het punt om onze geliefde sport voorgoed te veranderen

Yasser Henfry, voorzitter van de atletencommissie UIPM

Ninja-competities, hindernissenparcours en Adventure Run zijn maar enkele van de formats  van Obstacle Run, die wereldwijd enorm aan populariteit groeien. Bij ons in België zijn de Viking- en Spartacusruns enorm hip bij de sportieve jeugd.


De UIPM had meer dan 60 voorstellen gekregen waarvan er twee zullen getest worden na de finale van de wereldbeker eind juni in Ankara. Bedoeling is om daarna een format klaar te hebben voor de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

 

Uiteraard is de moderne pentatlonwereld verdeeld. Hoewel de sport momenteel nog niet zeker is dat het op het programma zal staan in 2028 hebben tegenstanders van het voorstel al een brief naar IOC-voorzitter Thomas Bach (foto) geschreven om in  te grijpen en de verandering af te wimpelen.

Wat is moderne vijfkamp?

Moderne 5-kamp of pentatlon, is één van de oer-traditionele Olympische Sporten die nog door de vader van de moderne Olympische Spelen, Baron Pierre de Coubertin, zelf werd samengesteld als weerspiegeling van wat de ideale soldaat moest kunnen in de 19e eeuw: 

 

  • schermen
  • zwemmen
  • paardrijden
  • schieten 
  • lopen

 

De eerste officiële moderne 5-kamp vond plaats op de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm en duurde 5 dagen. Sinds de Spelen in Atlanta (1996) worden alle sporten op één dag afgewerkt.

 

In 2009 werden het schieten en het lopen gecombineerd zoals in het biatlon tijdens de winterspelen. Schieten gebeurt trouwens niet meer met kogels, maar met een laserpistool.

Viking Run in Gent