Een ode aan Jan Tratnik en Chantal Blaak: hoe het duo schitterde in de schaduw van de Ronde

 do 7 april 2022 13:51
Jan Tatnik (l.) en Chantal van den Broek-Blaak (r.)

Een ode aan de onverzettelijkheid van Jan Tratnik en Chantal van den Broek-Blaak. Het duo charmeerde in de Ronde het panel van Extra Time Koers. Greg Van Avermaet stak de loftrompet over de beer van Bahrain, die na een moeilijk carrièreverloop eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient. Dirk De Wolf bedankte op zijn beurt de Nederlandse modelploegmaat van Kopecky.

Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Matej Mohoric …

 

De Sloveense weelde is momenteel groot. Heel groot. Greg Van Avermaet brak in Extra Time Koers nog een lans voor een iets minder prominente Sloveen: Jan Tratnik.

 

“Bij het grote publiek is hij niet echt bekend, maar hij heeft een enorme motor. Hij reed dit weekend nog een schitterende Ronde van Vlaanderen”

 

Op de tweede passage van de Paterberg kwam de bonkige beer van Bahrain Victorious nog als eerste boven. Zelfs Mathieu van der Poel kon zijn spoor even niet volgen.

 

“Hij viel eerst niet echt op tijdens zijn tweede deelname aan Vlaanderens Mooiste, maar opeens flitste hij daar”, zag ook Johan Museeuw.

Ik ben zelfs niet tot aan de broek van Jan Tratnik geraakt in de Ronde

Greg Van Avermaet

Toch is het niet het eerste kunststukje van Tratnik, weet Dirk De Wolf. “Hij heeft ook al meerdere malen indruk gemaakt op mij, vooral in grote Rondes. Op lange beklimmingen heb ik hem al wat nummertjes zien opvoeren. Zo kan hij op lastige parcours steeds een tandje groter duwen dan de rest. Kijk maar eens terug naar de Olympische Spelen, beresterk was hij daar.”

 

De ideale compagnon de route dus? “Jazeker, als ik zelf goed genoeg ben, geef ik hem graag een tikje tegen zijn broek om hem zo mee te nemen in een aanval. Renners als Tratnik vallen niet stil." 

 

"Spijtig genoeg ben ik in de Ronde niet tot aan zijn broek geraakt”, grapte Van Avermaet nog.

 

Wie had dat 10 jaar geleden gedacht, toen Tratnik bijna de stopknop indrukte? 

 

(Lees verder onder de foto)

Jan Tratnik werd vorig jaar nog 2e in de Giro-rit naar de Monte Zoncolan. Zijn wattages bliezen enkele pluimpjes toen helemaal weg.

Een carrière als een halfpipe: twee pieken met een stevig dal.

Inderdaad, de carrière van Tratnik heeft aan een zijden draadje gehangen, maar op zijn 32e lijkt hij zijn bloedvorm van weleer opnieuw gevonden te hebben. 

 

De Sloveen bestormde het wielertoneel als Europees kampioen bij de beloften. Als cadeau tekende hij meteen bij Patrick Lefevere.  Bij het toenmalige Quick Step werd hij als potentiële ronderenner naar voren geschoven. 

 

De verwachtingen waren hooggespannen, maar de Sloveense berggeit slaagde er maar niet in om volledig door te breken. Aan wilskracht was er nochtans geen gebrek. Tratnik viel 10 kilogram (van 67 naar 57 kilogram) af om zich zo toch met de besten te kunnen meten.

 

Tevergeefs, de Sloveen kreeg geen contractverlenging van Lefevere en zette noodgedwongen een stapje terug, richting Oostenrijk. Daar reed hij voor Team Tirol en later Amplatz-BMC. Niet meteen het niveau waarop hij eerst gehoopt had. De Sloveen begon te twijfelen aan zichzelf en stond zelfs op het punt om zijn koersfiets aan de haak te hangen.

 

Tot hij plots zowel Sloveens kampioen op de weg als in het tijdrijden werd. De Tratnik-trein was weer vertrokken … 

 

Met een 12e plaats in de Ronde en een 9e stek in zowel Dwars door Vlaanderen als Milaan Sanremo lijkt de stopknop op zijn 32e opeens zeer ver weg.

Ook modelploegmaat van Kopecky charmeert

Lotte Kopecky is in een mum van tijd uitgegroeid tot kopvrouw bij SD Worx. Die status werd in de Ronde van Vlaanderen nog maar eens duidelijk in de ploegtactiek. De kaart van Kopecky werd resoluut getrokken in Vlaanderens mooiste.

 

Zo reed ex-wereldkampioen (!) Chantal van den Broek-Blaak zich de laatste 12 kilometer volledig leeg in dienst van onze landgenote.

Na de finish was er maar één ding dat ik absoluut wilde doen: Chantal bedanken!

Lotte Kopecky

“Kopecky genoot van een perfecte lead-out van 12 kilometer door Van den Broek-Blaak. Ongelooflijk dat iemand met zo’n palmares volledig in dienst van onze landgenote reed. Die is dus wel wereldkampioene geweest, hé”, vertelde Dirk De Wolf vol bewondering aan tafel bij Ruben Van Gucht.

 

“De Nederlandse is een ploegspeelster van het hoogste niveau. Kopecky zal binnenkort ongetwijfeld een mooie wederdienst leveren. De SD Worx-ploeg zit echt goed in elkaar."

 

"Na de finish was er maar één ding dat ik absoluut wilde doen: Chantal bedanken", vertelde Kopecky zelf.

 

De Nederlandse reed zich zondag niet enkel in een goed blaadje bij Kopecky. Ze reed zich ook keihard in het hart van vele koersgekke Belgen. 

Sammy Neyrinck in het zog van Kopecky:

Gerelateerd: