Ga naar de inhoud

Vanwalleghem: "Eindelijk wordt sport gebruikt als wapen, schaf het anders maar af"

 ma 28 februari 2022 21:20
Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, met president Poetin tijdens het WK in Rusland.

Met het woord historisch moet je heel voorzichtig zijn, maar de beslissingen die maandag genomen werden door FIFA/UEFA en het IOC, verdienen die stempel echt. In onze podcast De Tribune gingen we in op de kracht van sport als wapen. Al ging het ook over de koers met Rik Vanwalleghem en Frederik Backelandt.

Sport als wapen

De FIFA, de UEFA en het IOC deden maandag wat ze anders zelden of nooit doen. Ze kwamen met een ongenuanceerd en glashelder standpunt over een politieke kwestie. 

 

De FIFA en UEFA sluiten wegens de oorlog in Oekraïne het Russische nationale team uit van het WK en alle Russische clubs van Europees voetbal. 

 

Het IOC raadt alle sportfederaties aan om Russische en Wit-Russische atleten uit te sluiten van internationale evenementen. 

 

Daarmee gaan de machtigste sportorganen verder dan ooit tevoren. Rik Vanwalleghem (69) draaide als sportjournalist en gewezen hoofdredacteur van Het Nieuwsblad lang mee in de sportwereld en hield een vurig pleidooi voor wat er nu gebeurt. 

 

"Ik kom uit een tijd dat er lang is volgehouden dat sport niets met politiek te maken heeft. Dat is pure onzin."

Eindelijk bekent de internationale sportwereld dat het geen aparte entiteit is, maar onderdeel van een breder plaatje.

"Eindelijk bekent de internationale sportwereld dat het geen aparte entiteit is, maar onderdeel van een breder plaatje. Nu komen er keiharde maatregelen tegen Rusland en dat is goed."

 

"We krijgen verschrikkelijke beelden te zien uit Kiev van een 6-jarig kind dat sterft. Waar zijn we dan mee bezig? Als de sportwereld dan niet reageert, schaf de sport dan maar af."


"Eindelijk wordt sport gebruikt als wapen."

"Kracht van sport situeert zich op emotioneel niveau"

De EU en de VS namen drastische economische sancties tegen Rusland. Doel is Poetin en zijn bevolking raken in hun portemonnee. Sportsancties moet Rusland vooral in het hart en haar trots raken. 

 

"De kracht van sport situeert zich op het emotionele niveau", zegt Rik Vanwalleghem. "Sport is een kanaal waarmee leiders hun volk bespelen. Wat was de bedoeling van de Winterspelen in Sotsji? En waarom denk je dat alle sportwedstrijden in Rusland nog altijd normaal verlopen?"

 

"Rinus Michels zei vroeger dat voetbal oorlog is, maar sport is wel een oorlog met duidelijke limieten en met wederzijds respect. Je gaat elkaar te lijf, maar in een competitieve vorm om elkaar beter te maken. Respect is altijd de basis."

Wat willen gewone mensen? Een normaal leven met voldoende eten, drinken, veiligheid... niet deel uitmaken van een groot rijk.

"De achillespees van sportfederaties was geld. Ze keken vooral naar wie het meeste geld bood. Kijk naar het WK voetbal in Qatar. Daarom is het zo een goede zaak dat ook daar nu gezegd wordt, we stoppen ermee."


Vanwalleghem verwijst daarmee naar de beslissing van de UEFA om het contract met Gazprom, een van de hoofdsponsoren van de Champions League voor 40 miljoen euro per jaar, te stoppen.


"Wat willen gewone mensen? Een normaal leven met voldoende eten, drinken, veiligheid en hun kinderen kunnen grootbrengen. Mensen willen niet per se deel uitmaken van een groot Engels, Russisch, of om het even welk ander rijk."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de app van Sporza, klik daarvoor bovenaan de navigatie op "podcasts".
Lees ook: