Ga naar de inhoud

FIFA en UEFA hakken knoop door: Rusland mag WK in Qatar vergeten, ook deal met Gazprom geschrapt

De Russische vlag zal niet te zien zijn in Qatar.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft in samenspraak met de Europese Voetbalconfederatie UEFA besloten om Russische teams, zowel nationale teams als clubteams, momenteel uit te sluiten van zowel FIFA- als UEFA-competities. Ook de bijzonder lucratieve sponsordeal met het Russische gasbedrijf Gazprom gaat op de schop.

Die beslissing hebben de FIFA-raad en het uitvoerend comité van de UEFA samen genomen. "We verenigen ons en willen onze volledige solidariteit betuigen aan de mensen in Oekraïne", klinkt het op de site van beide organisaties.

 

De beslissing heeft op de korte termijn grote consequenties binnen de voetbalwereld. Zo zal de Russische topclub Spartak Moskou dit seizoen niet meer in actie komen in de Europa League. Het Duitse RB Leipzig krijgt zo vrije doorgang naar de kwartfinales.

 

Het Russische nationale team mag ook het WK voetbal van komend najaar in Qatar op zijn buik schrijven. De Russen hadden dat ticket nog niet te pakken, maar konden zich via de barrages wel nog plaatsen. 

 

De tegenstander voor in de halve finales was normaal gezien Polen, het is nog niet duidelijk of Lewandowski en co nu al zeker zijn van een finaleplek in de barrages. Een definitieve beslissing volgt later. Polen had eerder al laten weten dat het sowieso niet wilde spelen tegen Rusland.

Miljoenendeal met Gazprom geschrapt

Daarnaast heeft de UEFA heeft het sponsorcontract met het Russische gasbedrijf Gazprom stopgezet. Er gingen al geruchten, maar dat heeft de organisatie nu ook officieel laten weten.

 

"De beslissing gaat met onmiddellijke ingang in en betreft alle bestaande engagementen, in de Champions League, bij de interlands voor nationale teams en EURO 2024", staat te lezen in een korte mededeling.


Eerder op de dag knipte de Duitse voormalige topclub Schalke 04 reeds de jarenlange banden met het deels door de Russische staat gecontroleerde bedrijf door. 

 

De samenwerking tussen UEFA en Gazprom liep sinds 2012 en het einde ervan betekent evenwel een financiële aderlating voor de Europese Voetbalconfederatie. Het sponsorcontract werd geschat op zo'n 40 miljoen euro per jaar.

 

Eerder al besliste de UEFA om de finale van de Champions League weg te halen uit Sint-Petersburg. De finale wordt nu gespeeld op 28 mei 2022 in het Stade de France in Parijs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.