Ga naar de inhoud

Kopecky is topfavoriete bij de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen

 za 26 februari 2022 11:38

Sterren voor elke belangrijke wielerklassieker: de traditie wordt ook in 2022 in ere gehouden, maar niet alleen voor de mannen. Ook de vrouwen krijgen hun sterrenparade. Wie zet onze jury bovenaan voor de Omloop Het Nieuwsblad?

***

Bij de mannen hebben heel wat toppers nog niet in hun kaarten laten kijken aangezien ze een stage verkozen boven de voorbereidingskoersen, maar ook de meeste vrouwen hebben nog geen of slechts een beperkt aantal koersdagen achter de rug.

 

Lotte Kopecky zit in dat schuitje, maar de Belgische kampioene is volgens onze juryleden een van de topfavorietes. Maakt ze het meteen af in haar eerste koers voor topteam SD Worx? Haar trainingstochten in Spanje doen het beste vermoeden.

 

Kopecky is razendsnel, maar in een spurt moet ze opboksen tegen Elisa Balsamo. De wereldkampioene is overgestapt naar Trek-Segafredo en wordt er omringd door een prima blok. Ze won haar eerste koersdag voor haar nieuwe werkgever: het bewijs van snelle benen en een sterk kopje.

**

Een van de luitentanten van Elisa Balsamo is Ellen van Dijk. De Europese kampioene heeft wel al gekoerst in Valencia en won er ook een rit. Ze effende ook het pad voor het dagsucces van Balsamo in Spanje. Van Dijk moet voor de aanval kiezen en kan zeker en vast soleren richting Ninove.

 

Chantal van den Broek-Blaak is de tweede Nederlandse op deze lijst. Vorig jaar leek ze nog aan te sturen op haar pensioen, nu is haar hoofd zorgenvrij. Die plannen zijn opgeborgen en de voormalige wereldkampioene kan resoluut kiezen voor de aanval. Ze won de Omloop in 2019.

 

Grace Brown sluit de tweede rij af. De Australische won vorig jaar Brugge-De Panne en werd 3e in de Ronde van Vlaanderen. Ze oogde scherp in Valencia en voelt zich helemaal in haar sas bij haar nieuwe ploeg Groupama-FDJ.

*

En Annemiek van Vleuten dan? De winnares van Valencia krijgt 1 ster achter haar naam. Slechts 1 ster? Ze reed in de Spaanse koninginnenrit iedereen naar huis en op haar 39e lijkt ze volledig hersteld van haar zware blessures na een val in Parijs-Roubaix. Ze won de Omloop in 2020.

 

In haar ploeg Movistar is Emma Norsgaard een outsider. Correctie: het is voortaan Emma Norsgaard-Bjerg. De Deense is getrouwd met landgenoot Mikkel Bjerg, drievoudig wereldkampioen tijdrijden bij de beloften. Norsgaard werd vorig jaar tweede in Ninove.

 

Marlen Reusser is naast Lotte Kopecky de tweede grote aanwinst bij SD Worx en de Zwitserse is meesterlijk in het werk tegen de klok. Zij kan ook voluit voor een solo kiezen.

 

We sluiten de shortlist af met twee snelle vrouwen: op de erelijst van Marta Bastianelli, een 34-jarige mama in het peloton, prijken onder meer de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem en Lorena Wiebes is misschien wel de rapste van het hele pak.

Lees ook: