Ga naar de inhoud

Annemiek van Vleuten blijft onverslijtbaar: ze wint voor de 2e keer in 3 jaar de Omloop

 za 26 februari 2022 17:09
Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
Vlak
128 km
13:25 Gent - 17:30 Ninove
Annemiek van Vleuten
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 128

  Annemiek van Vleuten heeft de eerste vette vis bij de vrouwen binnengehengeld. In een Nederlands duel was ze in een prangende sprint sneller dan haar 14 jaar jongere landgenote Demi Vollering, ploeggenote van Lotte Kopecky.

  Van Vleuten forceert de boel op de Muur

  Net als de mannen trapten ook de vrouwen in Gent hun Vlaamse wielervoorjaar op gang. De voorbije 3 jaar was de Omloop telkens een prooi voor de Nederlandse vrouwen, maar nu had Lotte Kopecky - voor het eerst bij haar nieuwe ploeg SD Worx - daar andere ideeën over.

   

  Pas op de Leberg barstte de koers echt los. Marlen Reusser (SD Worx) plaatste er een aanval. Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Liane Lippert (Team DSM) en Anna Henderson (Jumbo-Visma) maakten de aansluiting.

   

  Enkele ploegen hadden geen pion in de kopgroep en dus moest er gewerkt worden. In dienst van Katia Niewiadoma (Canyon-SRAM) nam haar ploeggenote Shari Bossuyt de touwtjes in handen. De Belgische leverde knap werk voor haar nieuwe ploeg.

   

  Annemiek van Vleuten (Movistar) en Lotte Kopecky (SD Worx) zaten nog verscholen in het peloton, maar op de Kapelmuur kwamen ze opdagen. Van Vleuten plaatste meteen een versnelling.

  Beslissende aanval op de Bosberg

  Na de klim kon Van Vleuten samen met Demi Vollering de aansluiting maken met de kopgroep. In de achtergrond probeerde Lotte Kopecky, ploeggenote van Vollering, alleen naar de koplopers toe te rijden en daar slaagde ze in.

   

  Later kwamen ook Katia Niewiadoma, Grace Brown en Elisa Longo Borghini nog aansluiten.

   

  Op de Bosberg zette Van Vleuten de kopgroep onder druk. Enkel haar landgenote Vollering dook in haar wiel. Met 2 reden ze richting finish in Ninove.

   

  Van Vleuten maakte tempo op kop, maar ergerde zich aan Vollering omdat ze weigerde over te nemen. In de laatste kilometer deed de renster van SD Worx dat toch, maar ze werd verschalkt door haar 39-jarige landgenote.

   

  Van Vleuten ging de sprint van ver aan en Vollering kon haar niet meer aftroeven. De renster van Movistar wint de Omloop Het Nieuwsblad voor de 2e keer en vult het rijtje van recordhoudsters aan.

   

  Lorena Wiebes vervolledigde het Nederlandse podium door de sprint van de achtervolgers te winnen, niet Lotte Kopecky (27e) maar Jesse Vandenbulcke (20e) werd beste Belgische.

  Lees ook:

  Rituitslag Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Annemiek van Vleuten
  128 km in 3u28'15"
  2
  Demi Vollering
  zelfde tijd
  3
  Lorena Wiebes
  op 25"
  4
  Elisa Balsamo
  z.t.
  5
  Clara Copponi
  6
  Emma Cecilie Jørgensen
  7
  Anna Henderson
  8
  Maria Giulia Confalonieri
  9
  Marta Bastianelli
  10
  Julie Leth

  Fase per fase

  17:11

  Lorena Wiebes wint sprint om de 3e plaats

  Lorena Wiebes (Team DSM) sprint in de achtergrond naar de 3e plek. Ze is ruim de sterkste van het peloton. Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) wordt 4e.

  17:10

  Van Vleuten klopt Vollering in de sprint

  17:08

  Annemiek van Vleuten wint voor de 2e keer de Omloop

  Annemiek van Vleuten gaat van ver aan en Demi Vollering kan haar niet kloppen. Van Vleuten wint voor de 2e keer de Omloop Het Nieuwsblad.

  17:08

  Demi Vollering neemt over en Annemiek van Vleuten plaats vanuit haar rug een aanval, maar Vollering kan volgen.

  17:07

  Laatste km.

  Demi Vollering en Annemiek van Vleuten rijden onder de vod door. Van Vleuten rijdt nog steeds op kop, Vollering weigert over te nemen.

  17:06

  Nog 2 kilometer

  Demi Vollering wil de koppositie niet overnemen. Annemiek van Vleuten wordt kwaad op haar landgenote. 

  17:05

  In de achtervolgende groep kijken ze naar elkaar. SD Worx heeft nog 2 pionnen in de groep, maar die laten het over aan Demi Vollering.

  17:03

  Aanval Grace Brown

  Grace Brown plaatst toch nog een aanval in de achtervolgende groep. Het gat wordt meteen dicht gereden. Het wordt een tweestrijd tussen Van Vleuten en Vollering.

  17:02

  4 kilometer

  De achtervolgende groep laat begaan. Het tempo zakt. De 2 koplopers hebben een voorsprong van een minuut met nog 4 kilometer te gaan.

  17:01

  Van Vleuten is gebrand op de overwinning vandaag. In 2020 won ze de Omloop al eens en als ze nu voor een 2e keer weet te winnen, vult ze het rijtje van recordhoudsters aan.

  16:59

  50 seconden

  Marlen Reusser neemt plaats aan kop van het peloton. De Zwitserse van SD Worx gaat niet vol doortrekken want haar ploeggenote zit in het wiel van Van Vleuten.

  16:57

  Demi Vollering ziet af in het wiel van Van Vleuten. De Nederlandse van Movistar bepaalt het tempo aan kop en geeft de leiderspositie niet af aan Vollering.

  16:56

  Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo), Katia Niewiadoma (Canyon-SRAM) en Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) versterken de achtervolgende groep. De voorsprong van de 2 koplopers wordt wel groter. Van Vleuten trekt door en zorgt voor een voorsprong van 45 seconden.

  16:55

  Bosberg! Van Vleuten zet de kopgroep onder druk

  16:53

  16 seconden

  Marlen Reusser is weer komen aansluiten in het groepje met Ellen van Dijk, Anna Henderson, Liane Lippert en Lotte Kopecky. Kopecky zag af op de Bosberg, maar bleef in het wiel zitten. Van Vleuten en Vollering hebben een voorsprong van 16 seconden met nog 10 kilometer te gaan.

  16:51

  Reusser lost

  Marlen Reusser lost op de Bosberg.

  16:50

  Bosberg

  Annemiek van Vleuten zet de kopgroep onder druk op de Bosberg. Demi Vollering kan volgen. 

  16:50

  Lotte Kopecky dicht het gat met de kopgroep van 6. Ze stormen af op de laatste beklimming van de dag, de Bosberg. In de achtergrond proberen Longo Borghini, Katia Niewiadoma en Brown de aansluiting te maken.