Ga naar de inhoud

De WK-barometer van Michel Wuyts: "Als Iserbyt crost zoals in Flamanville is hij kandidaat-wereldkampioen"

 di 18 januari 2022 12:15
Michel Wuyts
Michel Wuyts overschouwt 3 kandidaten voor de regenboogtrui: Tom Pidcock, Eli Iserbyt en Lars van der Haar.

In het veld is het aftellen naar het wereldkampioenschap. Na zondag schuift Michel Wuyts een man naar voren: Eli Iserbyt. "Op dat niveau moet je al de allerbeste Tom Pidcock voorschotelen om Iserbyt bij te blijven of hem de baard af te doen", denkt onze commentator.

De WK-barometer van Michel Wuyts:

  • "Als Eli Iserbyt in Fayetteville voor de pinnen gaat komen zoals hij dat zondag in Frankrijk gedaan heeft, is hij zonder meer kandidaat: zelfs voor goud."
  • "Er zit een heel lange klim in het WK- parcours en Tom Pidcock is een klimmer, met bij uitstek machtsvertoon op verlengde hellingen. En in Fayetteville zit er zo eentje in."
  • "Lars van der Haar is al geruime tijd met het WK bezig. Hij traint bij wijze van spreken in de cross. Stel je voor dat er dit seizoen een 3e trui bijkomt voor hem. Dan is hij helemaal netjes ingepakt."

"Iserbyt was zondag een categorie sterker"

Eli Iserbyt heeft met de pedalen geantwoord. Een week na zijn offday op het Belgisch kampioenschap stak hij er zondag met kop en schouders bovenuit in de Wereldbekercross van Flamanville in Frankrijk. Dat zag ook Michel Wuyts.

 

"In Normandië was Iserbyt een categorie sterker dan de tegenstand. Ik zou die prestatie vooral inschatten als een overwinning op zichzelf. We hebben weer de allerbeste Iserbyt gezien, al durf ik niet te zeggen of we ook de beste Aerts, Sweeck of Vanthourenhout gezien hebben", stelt onze commentator.

 

"Als Iserbyt in Fayetteville voor de pinnen gaat komen zoals hij dat zondag in Frankrijk gedaan heeft dan is hij zonder meer kandidaat, zelfs voor goud. Dan moet je al de allerbeste Tom Pidcock voorschotelen om Iserbyt bij te blijven of hem de baard af te doen", denkt Wuyts.

Ik zou zijn prestatie vooral inschatten als een overwinning op zichzelf.

Michel Wuyts
Eli Iserbyt
Eli Iserbyt crost op eenzame hoogte in Flamanville.

"Logische lichte terugval in december"

"Voor Eli Iserbyt is het belangrijk dat hij ondervonden heeft dat hij nog altijd over de troefkaarten kan beschikken die hij al uitvoerig op tafel gelegd had voor de komst van Wout van Aert", gaat Michel Wuyts voort.

 

Opmerkelijk: tijdens de passage van Van Aert in het veld waren podiumplaatsen schaarser voor Iserbyt. 

 

Wuyts: "Iserbyt begint in september aan zijn seizoen, presteert op een hoog niveau in oktober en schittert ook in november. Dat kun je echt geen 4 maanden volhouden."

 

"Een Van Aert, Van der Poel of vroeger Liboton kunnen dat wel. Omdat die er qua lichaamskracht ver bovenuit steken, kunnen ze ook winnen op een mindere dag."

 

"Met Iserbyt is dat lichtjes anders, vandaar zijn logische lichte terugval in december."

Wout van Aert en Eli Iserbyt
Michel Wuyts: "Technisch is Van Aert niet zoveel beter dan Iserbyt. Ik denk zelfs dat Iserbyt hem qua techniek evenaart."

"Die logica wordt nog groter wanneer je beseft dat je met Van Aert iemand krijgt die met een uitzonderlijke waaier aan mogelijkheden aan de start komt en bovendien ook een nog groter vermogen heeft dan Iserbyt."

"Technisch is Van Aert niet zoveel beter dan Iserbyt", vindt onze crosscommentator. "Ik denk zelfs dat Iserbyt hem qua techniek evenaart. Maar qua absoluut vermogen steekt Van Aert daar een stuk bovenuit."


"Dat Iserbyt dan fysiek en mentaal een terugslag krijgt, is logisch. Al denk ik dat het naar het WK toe een gunstige zaak is."

De zeges van Eli Iserbyt dit seizoen
  datum plaats wedstrijd
1. 11 september Lokeren Ethias Cross
2. 18 september Beringen Ethias Cross
3. 25 september Bredene Ethias Cross
4. 10 oktober Waterloo (VS) Wereldbeker
5.
17 oktober Iowa City (VS) Wereldbeker
6. 23 oktober Ruddervoorde Superprestige
7. 31 oktober Overijse Wereldbeker
8. 1 november Oudenaarde X²O-Trofee
9. 11 november Niel Superprestige
10. 20 november Merksplas Superprestige
11. 21 november Koksijde Wereldbeker
12. 28 november Besançon (Fra) Wereldbeker
13. 16 januari Flamanville (Fra) Wereldbeker

Van 4 december tot en met 9 januari kwam Wout van Aert in actie.

"Hij weet waar hij mee bezig is"

Tegen Wout van Aert kon Eli Iserbyt niet op. Michel Wuyts: "In die periode heeft Iserbyt toch wel een paar keer hoog gemikt. In de Wereldbeker in Hulst werd hij 2e na Pidcock, dat doe je niet zomaar. Dan ben je heus wel goed.

 

"Ook in die periode had hij dus wel hoogdagen, alleen niet zo continu als daarvoor."

 

"Ik denk dat Iserbyt een van de allerschranderste van allemaal is en dat hij heus wel weet waarmee hij bezig is. Hij is verstandig genoeg om te milderen wanneer hij voelt dat er niet zoveel op zit, zoals in Herentals of Loenhout."

 

"Dan jaagt hij dat hoge tempo niet meer na en viert hij met opzet de teugels een beetje."

Tom Pidcock en Eli Iserbyt
Tom Pidcock en Eli Iserbyt sprinten om de 2e plaats in Zolder.

"Ik hoop dat het slim is van hem. Het WK-parcours dat hem wacht in Fayetteville is geen volkomen Iserbyt-parcours. De Iserbyt die we afgelopen weekend zagen, zal goed tot uitstekend zijn op alle omlopen. Maar wanneer hij een tikkeltje minder is, dan zal Pidcock in het voordeel zijn."


"Er zit een heel lange klim in het WK- parcours en Pidcock is een klimmer, met bij uitstek machtsvertoon op verlengde hellingen. En in Fayetteville zit er zo eentje in", waarschuwt Michel Wuyts.

Er zit een heel lange klim in het WK- parcours en Pidcock is een klimmer, met bij uitstek machtsvertoon op verlengde hellingen. En in Fayetteville zit er zo eentje in.

Michel Wuyts

"Het WK-parcours lacht ook Van der Haar toe"

Michel Wuyts denkt aan een driestrijd op het WK. Naast Eli Iserbyt en Tom Pidcock verwacht hij ook de oranje trui van Lars van der Haar voorin te zien.

 

"Hij is daar al geruime tijd mee bezig", merkt onze ervaren verslaggever op. "Het is niet voor het eerst dat hij een wedstrijd overslaat of een uitslag laat varen."

 

"Van der Haar traint bij wijze van spreken in de cross. Ik verwacht dat hij hoog gaat pieken op het WK, op een parcours dat hem toelacht. Ik verwacht hem als een kandidaat voor het podium."

 

"Bij Iserbyt is het milderen wat meer op de feeling, Van der Haar doet het bewuster."

 

"En hij kan zich dat ook permitteren, want hij heeft al twee truien: van het EK en het Nederlands kampioenschap. Stel je voor dat daar nog eens een 3e trui bijkomt. Dan is hij helemaal netjes ingepakt."

Michel Wuyts
Michel Wuyts maakt zich op voor zijn allerlaatste WK veldrijden als Sporza-commentator.

Het WK veldrijden in de Verenigde Staten vindt plaats in het laatste weekend van januari. U kunt elke cross rechtstreeks volgen op de kanalen van Sporza.

BEKIJK: Een ruime samenvatting van de Wereldbeker in Flamanville

Lees ook: