Ga naar de inhoud
Iserbyt soleert naar winst in Flamanville.
eindstand Wereldbeker veldrijden mannen 
1. Eli Iserbyt 485
2. Michael Vanthourenhout 357
3. Toon Aerts 348
4. Quinten Hermans 299
5. Lars van der Haar (Ned) 281
6. Laurens Sweeck 223
7. Corné van Kessel (Ned) 220
8. Toon Vandebosch 219
9. Daan Soete 212
10. Vincent Baestaens 201
kalender Wereldbeker
datum cross winnaar winnares
10/10 Waterloo (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
13/10 Fayetteville (VS) Quinten Hermans Lucinda Brand (Ned)
17/10 Iowa (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
24/10 Zonhoven Toon Aerts Denise Betsema (Ned)
31/10 Overijse Eli Iserbyt Kata Blanka Vas (Hon)
14/11 Tabor (Tsj) Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)
21/11 Koksijde Eli Iserbyt Annemarie Worst (Ned)
28/11 Besançon (Fra) Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
5/12 Antwerpen afgelast afgelast
12/12 Val di Sole (Ita) Wout van Aert Fem van Empel (Ned)
18/12 Rucphen (Ned) Tom Pidcock (GBr) Marianne Vos (Ned)
19/12 Namen Michael Vanthourenhout Lucinda Brand (Ned)
26/12 Dendermonde Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
02/01 Hulst (Ned) Tom Pidcock (GBr) Lucinda Brand (Ned)
16/01 Flamanville (Fra) Eli Iserbyt Fem Van Empel (Ned)
23/01 Hoogerheide (Ned) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)

Zoals Wout van Aert: Eli Iserbyt voert een onemanshow op in Frankrijk

 zo 16 januari 2022 16:08
Wereldbeker Flamanville (Fra)
Wereldbeker veldrijden
8 rondes
15:05 Flamanville
Eli Iserbyt
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

Wereldbekerleider Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft een demonstratie opgevoerd in de voorlaatste manche. In Flamanville was hij heer en meester. Toon Aerts finishte als tweede op het kasteeldomein in Frankrijk, op bijna 1 minuut van de winnaar.

De ruime samenvatting:
Iserbyt voert onemanshow op na foutje Aerts

In afwezigheid van de grote tenoren wilde Eli Iserbyt zijn eindwinst in de Wereldbeker nog wat extra glans geven. Samen met zijn rode brigade van Pauwels Sauzen-Bingoal nam de 24-jarige renner dan ook meteen het heft in handen.

Met ook nog Van Kessel, Dubau en Aerts ontstond er zo een kopgroep van 7. Maar toen Aerts in de derde ronde plots in de fout ging, koos Iserbyt resoluut voor het hazenpad.

De Wereldbekerleider keek niet meer om en bouwde zijn voorsprong gestaag uit tot een halve minuut. Over de winnaar bestond er toen al lang geen twijfel meer rond het kasteel van Flamanville.

Aerts gaat in de fout, maar blijft nog net recht
Tactische bandenkeuze maakt Aerts 'best of the rest'

Voorin viel dus al snel niets meer te beleven, maar in de strijd voor de tweede plaats zorgden klassementsconcurrenten Aerts en Vanthourenhout wel nog voor het nodige spektakel.

Uiteindelijk was het de miezerige regen die het pleit in het voordeel van Aerts beslechtte. De renner van Telenet-Baloise Lions had met zijn stevige modderbanden meer grip op de steeds gladder wordende ondergrond en finishte uiteindelijk op een minuut van de vierende Iserbyt.

Sweeck (4e) en Kuhn (5e) vervolledigden de top 5 in Frankrijk.

Iserbyt komt nooit meer in de problemen in het slot en wint in Flamanville
Iserbyt: "Met publiek rijden, geeft toch dat tikkeltje meer"

Eli Iserbyt (1e): "Als ik met publiek kan rijden, kan ik toch dat tikkeltje meer. Het was ook een parcours dat op mijn lijf geschreven was en vanaf het begin voelde ik me echt goed. Ik ben wel tevreden dus."

"Ik wist dat ik niet heel slecht was, maar nu heb ik het goede gevoel wel te pakken. Het is ook goed voor het mentale en hopelijk ben ik nu opnieuw vertrokken richting het WK."

Toon Aerts (2e): "Het is misschien wel dankzij de bandenkeuze dat ik vandaag als 2e eindig. Halfweg ben ik van banden veranderd en twee ronden voor het einde heb ik ook nog eens een nieuwe fiets genomen. Op dat vlak heb ik denk ik wel wat krachten gespaard.

Eli (Iserbyt) was echt wel sterk vandaag. Hij reed vrij gemakkelijk van ons weg, leek het wel. Ik begon vandaag niet zo goed, maar ben wel blij met mijn tweede koershelft."

Michael Vanthourenhout (3e): "In de voorlaatste ronde begon het te regenen en dat had wel een grote impact op het parcours. Ik moest dan nog wisselen, maar Toon (Aerts) was toen al te ver weg. Al bij al had ik ook niet voldoende overschot, dus derde was misschien wel het hoogst haalbare voor mij vandaag."

Rituitslag Wereldbeker Flamanville (Fra)
naamresultaat
1
Eli Iserbyt
1'01"51
2
Toon Aerts
59"
3
Michael Vanthourenhout
1'12"
4
Laurens Sweeck
1'39"
5
Kevin Kuhn
1'44"
6
Jens Adams
1'46"
7
Corné van Kessel
1'46"
8
Toon Vandebosch
2'10"
9
Joshua Dubau
2'13"
10
Timon Rüegg
2'17"
Fase per fase
16:08
Iserbyt komt nooit meer in de problemen in het slot en wint in Flamanville
16:07
Iserbyt heerst in Flamanville!

Na een indrukwekkende solo komt Eli Iserbyt helemaal alleen over de streep. De eindwinnaar van de Wereldbeker domineerde bijna de volledige wedstrijd en kan rustig de tijd nemen om te vieren.

Toon Aerts wint de strijd om de 2e plek ten koste van Michael Vanthourenhout.

16:02

Zonder ongelukken nestelt Aerts zich straks op de tweede plek. Een knappe prestatie die de slotwedstrijd in Hoogerheide nog uiterst interessant maakt voor plek 2 in het klassement.

16:01

Het verschil tussen Aerts en Vanthourenhout bedraagt nog steeds 8 seconden. Kan de renner van Pauwels Sauzen de strijd voor de 2e plek nog spannend maken?

16:00
LAATSTE RONDE

Eli Iserbyt maakt zich ondertussen op voor de laatste ronde. Alleen pech kan onze landgenoot nog van een overwinning houden.

15:59
9 seconden voor Aerts

Aerts heeft voorlopig een bonus van 9 seconden op Vanthourenhout. Laurens Sweeck bevindt zich nog iets verder.

15:57
Veldrijden of F1?

Aerts lijkt dan toch weg te rijden van Vanthourenhout. De ondergrond wordt natter door de regenval, waardoor de modderbanden van Aerts nu veel meer grip opleveren. Een slimme bandenkeuze voor de renner van Telenet-Baloise.

15:54

De strijd tussen Aerts en Vanthourenhout is er niet alleen een voor de tweede plek in de wedstrijd, maar ook in het klassement.

Mocht de renner van Telenet-Baloise hier na Iserbyt over de streep komen, wordt de slotwedstrijd in Hoogerheide nog zeer spannend.

15:48
Aerts probeert Vanthourenhout te lossen

Toon Aerts lijkt dan toch zijn tweede adem te hebben gevonden en probeert Vanthourenhout op enkele lengten te zetten. Sweeck moet dan weer helemaal passen.

15:48

Laurens Sweeck probeert zich ondertussen te mengen in het debat voor de 2e plek. Het gat op Aerts en Vanthourenhout bedraagt nog amper 3 seconden.

15:46

Corné van Kessel rijdt voorlopig op een 6e plek rond en is de laatste die nog binnen de minuut achterstand blijft van Iserbyt. 

15:42
Halve minuut

Aerts en Vanthourenhout kijken al tegen een achterstand van 30 seconden aan. Er staat vandaag gewoon geen maat op Iserbyt. 

15:41

Over de winnaar lijkt er geen twijfel meer mogelijk te zijn. Iserbyt rijdt steeds verder weg van de achtervolgers. Voor de tweede plek voeren Aerts en Vanthourenhout wel nog een hevige strijd.

15:38
Iserbyt is op weg naar winst in Flamanville
15:38

Na 4 ronden tikt Vanthourenhout af op 20 seconden van Iserbyt. Toon Aerts bevindt zich nog 6 seconden verder.

15:35
Zwieper Aerts

Toon Aerts stapelt ondertussen de foutjes op. Na een bocht zwiept de Belg met zijn achterband tegen de afsluiting. De renner van Telenet-Baloise komt met de schrik vrij.

15:35
Aerts gaat in de fout, maar blijft nog net recht
15:34
Onemanshow

We lijken ons te mogen opmaken voor een onemanshow want Iserbyt rijdt alleen maar verder weg van Aerts en Vanthourenhout. Met een voorsprong van 17 seconden heeft de WB-leider wel wat foutenmarge.