Ga naar de inhoud

Laurens De Vreese hoopt nog op profcontract: "Ik ben nog niet klaar met koersen"

 ma 17 januari 2022 15:15
Laurens De Vreese wil nog een rol als wegkapîtein vervullen.
Laurens De Vreese wil nog een rol als wegkapîtein vervullen.

Op zijn 33e is Laurens De Vreese nog niet klaar om afscheid te nemen van het wielerpeloton. "Ik kan alleen maar hopen dat er ergens nog een renner nodig is die zich 100 procent inzet voor een team", zegt De Vreese.

Net als vorig jaar jaagt Laurens De Vreese enkele weken voor de start van het wielerseizoen nog op een profcontract, nadat hij had moeten vaststellen dat zijn doortocht bij Alpecin-Fenix bij 1 jaar zal blijven.

"Ik rijd meer dan 20 jaar met een fiets en ben 11 jaar profrenner. Het was een kinderdroom om renner te worden en ik heb er veel voor opgeofferd."

 

"Ik ben trots op wat ik als renner bereikt heb. Dan is het bijzonder triest niet zelf te kunnen kiezen waar, wanneer en hoe je afscheid neemt van jouw levenswerk. Op dit moment ben ik daar ook nog niet klaar voor."

Ik offerde mijn kansen telkens op in dienst van de ploeg. Dan kan je zelf geen resultaten voorleggen en dat maakt er de zoektocht naar een nieuw team niet makkelijker op.

Laurens De Vreese

Toen De Vreese op 9 oktober zijn laatste wedstrijd (de Tour de Vendée) reed, wist hij 

naar eigen zeggen nog niet dat hij in 2022 opnieuw zonder contract zou vallen.

 

"Die dag reed ik de hele tijd in de aanval, kreeg ik de prijs van de strijdlust en eindigde  ik zelf nog 12e. Mijn kopman werd 4e." 

 

"Ik sloot het wielerjaar af met een hematocriet van 49. Dan weet je van jezelf dat het nog niet op is en dat je nog in orde bent."

 

Daardoor voelt het allemaal heel dubbel aan voor De Vreese. "In een knechtenrol rijd je een heel andere wedstrijd dan wanneer je een nieuwe ploeg moet zoeken."

 

"In de weinige wedstrijden die ik reed, heb ik telkens veel werk verricht op kop van het peloton, met mooie teamoverwinningen als gevolg."

 

"Ik offerde mijn kansen telkens op in dienst van de ploeg. Dan kan je zelf geen resultaten voorleggen en dat maakt er de zoektocht naar een nieuw team niet makkelijker op."

"De koershonger is nog veel te groot"

 

Het hart van De Vreese ligt bij de wielersport. "Ik zou na mijn profcarrière mijn ervaring kunnen gebruiken om jonge renners bij te staan in (de weg naar) het profbestaan. Maar op dit moment is dat nog niet aan de orde."

 

"Het kan niet dat mijn profcarrière er nu al op zit. De koershonger is nog veel te groot. Ik hoop dat ik ergens nog een gaatje kan opvullen bij een ploeg, maar ik besef dat het een godsgeschenk zal moeten zijn."

Het kan niet dat mijn profcarrière er nu al op zit. De koershonger is nog veel te groot.

Laurens De Vreese