De crossers moeten deze namiddag hun sneeuwkettingen bovenhalen in Italië. Val di Sole is bedekt onder een dik pak sneeuw, net zoals organisator Flanders Classics gewenst heeft. Onze reporter in Italië sprak met Chris Mannaerts, die mee het parcours opgebouwd heeft.
Chris Mannaerts vertoeft sinds vorige vrijdag op de plek waar de vrouwen en mannen deze namiddag in de sneeuw zullen crossen.
Mannaerts en het team van Flanders Classics voerden een week lang een evenwichtsoefening uit: de balans zoeken tussen een harde omloop om de snelheid te kunnen bewaren en geen té harde omloop zodat het geen ijspiste wordt.
"In deze omgeving werken is een droom", zegt Mannaerts in de Italiaanse bergen. "Veldrijden als olympische sport is een ultieme droom, maar dit komt al een stukje in de buurt."
"Je voelt dat iedereen hier heel nieuwsgierig is. Het parcours heeft een groot aantal powerstukken waar mannen met grote motoren zoals Wout van Aert zich zullen amuseren."
"Anderzijds is het voor iedereen bang afwachten wat het morgen zal geven. We hebben wel geluk met het weer, want de omstandigheden van zaterdag - tijdens de officiële training - worden normaal ook de condities van vandaag."
"De mannen die zaterdag getraind hebben, zullen dus hetzelfde ervaren. Ik verwacht dat de omloop blijft zoals die nu is: niet keihard, geen ijspiste."
"We glijden hier niet constant weg, maar er is wel een klein laagje waar je wegzakt waardoor het vrij zwaar zal zijn. Je moet duwen om je snelheid te behouden."
De mannen die zaterdag getraind hebben, zullen zondag hetzelfde ervaren. Ik verwacht dat de omloop blijft zoals die nu is: niet keihard, geen ijspiste.
"De timing is er om te werken aan internationalisering"
Crossen op sneeuw of ijs: is dat geen gevaarlijke bedoening? "Ik ken omlopen die veel gevaarlijker zijn", nuanceert Chris Mannaerts.
"Woensdag sneeuwde het en die sneeuw hebben we goed kunnen aanrijden. Nu is het droog, maar het had anders en gevaarlijker kunnen zijn."
Bij Flanders Classics staat er alleszins wat druk op de ketel, zo geven ze toe. Het grotere plaatje is om veldrijden op de olympische agenda van het IOC te krijgen. Val di Sole moet een promoplaatje worden.
"Het is een belangrijke wedstrijd, ja. We zijn hier al heel lang mee bezig. We hebben de eerste gesprekken 2,5 jaar geleden gevoerd en we zijn hier eindelijk beland."
Is het dan nu of nooit? "Dat is moeilijk. De timing is er wel om te werken aan de internationalisering. Zo was Besançon enkele weken geleden ook een fantastische nieuwkomer. We willen dat bevestigen."
Volg de Wereldbeker-veldrit in Val di Sole vanmiddag op onze website/app en bij Radio 1. Rond 17 u krijgt u een uitgebreide samenvatting op Eén.