Ga naar de inhoud

Herlings kroont zich tot wereldkampioen: "Nu aas ik op de zeges van Everts"

 wo 10 november 2021 15:46
Jeffrey Herlings
Jeffrey Herlings domineert in het zand van Lombardije.

In de Formule 1 staat Max Verstappen in poleposition, in de motorcross is de wereldtitel al binnen voor Nederland. Jeffrey Herlings (KTM) bekroonde zijn topseizoen met de oppergaai in de MXGP-klasse. "De mooiste tot nu toe", reageert de tweevoudige wereldkampioen.

Jeffrey Herlings had de helft van de grand prixs gewonnen dit jaar, maar in de slotrace moest hij nog vol aan de bak. Omdat hij 3 races had gemist wegens een schouderblessure begon de 27-jarige Nederlander de slotmanche met 3 punten achterstand op leider Romain Febvre.

 

Herlings reed op z'n Nederlands: als een echte lefgozer. De KTM-crosser moest Febvre te grazen nemen en dat deed hij ook. In reeks 1 hield hij de Fransman nog op een minieme afstand, in reeks 2 zette hij de puntjes op de i.

 

Febvre schoot beter uit de startblokken, maar al snel kraakte hij onder het gebeuk van Herlings. De Nederlander won met overmacht en verzekerde zich zo van een 8e seizoenszege én de wereldtitel in de zwaarste motorcrossklasse.

 

De tweede in zijn carrière. Drie jaar geleden was Herlings ook al de sterkste in de MXGP. Toen won hij maar liefst 17 grand prixs in een seizoen.

IN BEELD: Het duel tussen Herlings en Febvre

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Herlings: "Deze vind ik de mooiste"

"Drie jaar heb ik erop moeten wachten", weet Jeffrey Herlings (27). "In 2018 zag je de wereldtitel van ver aankomen, nu was het een dubbeltje op zijn kant tot in de laatste ronde. Daarom vind ik deze ook de mooiste."

 

De voorbije jaren heeft Herlings de pijn vaak moeten verbijten in de ziekenboeg. "Ik heb nog steeds last van mijn voet, maar aan stoppen heb ik nooit gedacht", vertelt hij. "Ik wil er nog zeker enkele jaren aan vastknopen."

 

Met 5 wereldtitels in totaal - 3 in de MX2-klasse en 2 in de MXGP - mag Herlings zich stilaan een grote crosser noemen. "Maar de 10 titels van Stefan Everts ga ik niet overtreffen", lacht de Nederlander. 

 

"Ik aas wel op zijn zeges. Stefan heeft er 101 bij elkaar gecrost, ik zit aan 99."

Nu aas ik op de 101 zeges van Stefan Everts.

Jeffrey Herlings
Uitslag MXGP Mantova (Italië)
1. Jeffrey Herlings (Ned-KTM) 50 punten
2. Tim Gajser (Svn-Honda) 42
3. Romain Febvre (Fra-Kawasaki) 42
4. Jeremy Seewer (Zwi-Yamaha) 36
5. Jorge Prado (Spa-KTM) 30
10. Jeremy Van Horebeek (Beta) 20
15. Antonio Cairoli (Ita-KTM) 11
19. Brent Van Doninck (Yamaha) 8
23. Kevin Strijbos (Yamaha) 1
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
eindstand MXGP-kampioenschap 2021
1. Jeffrey Herlings (Ned) 708 punten
2. Romain Febvre (Fra) 703
3. Tim Gajser (Svn) 688

In de WK-stand finisht Herlings met 5 punten meer dan Febvre.

meer: