Ga naar de inhoud

Jan Bakelants: "We hadden hier een lastiger parcours kunnen voorschotelen"

 vr 24 september 2021 08:46
Jan Bakelants
Jan Bakelants

Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) had zijn ploegmaat Wout van Aert graag geholpen op het WK, zijn ploegbaas Richard Plugge ziet in Mathieu van der Poel een kandidaat voor de wereldtitel en Jan Bakelants denkt dat niemand Wout kan kloppen in een normale sprint. Dat en veel meer kwam gisteravond allemaal voorbij in Vive le Vélo.

"Wout had een extra vertrouwensman kunnen gebruiken"

“Ik had Nathan er hier graag bij gehad”. Wout van Aert stak het tijdens zijn interview in Vive le Vélo bij Maarten Vangramberen niet onder stoelen of banken dat hij zijn ploegmaat bij Jumbo-Visma mist op het WK. Ook Nathan Van Hooydonck had het liever anders gezien.

 

"Ik was enorm ontgoocheld dat ik er niet bij was.  Ik had in het voorjaar al eens gesproken met Sven (Vanthourenhout, red.) over het WK. Maar ik hoorde niks meer en toen wist ik dat er niet bij zou zijn. Wout heeft gezegd dat hij mij er graag bij wou, maar de bondscoach maakt de eindbeslissing. Blijkbaar had hij een andere aanpak en paste ik niet in die visie. Daar heb ik ook respect voor."

 

Voor Jan Bakelants is Van Hooydonck het slachtoffer van het Belgische luxeprobleem. "De plaatsen zijn duur en dit is een parcours dat veel Belgen aankunnen. Ik was wel verrast dat Nathan er niet bij was. Wout had een extra vertrouwensman, die hij ook in het dagelijkse leven tegenkomt, wel kunnen gebruiken."

"We hadden hier een lastiger parcours kunnen voorschotelen"

Zondag moeten de renners 268 kilometer bedwingen, met daarbij slechts 2.560 hoogtemeters. Is dit WK-parcours wel selectief genoeg? Jan Bakelants heeft zijn twijfels. "Voor de renner die Wout geworden is, valt dit parcours licht uit. Dit valt binnen de mogelijkheden van veel renners".

 

"Het is mooi dat het in Vlaanderen is, maar we hadden hier een lastiger parcours kunnen voorschotelen. Die lussen maken het financieel behapbaar, maar we gaan nu overal rijden."

 

"Dat is voor mij de handicap van dit WK. Het slotcircuit moest in Leuven zijn en ik heb die ronden daar een paar keer gereden. Het zou mij verbazen als dat selectief genoeg is in een peloton van World Tour-renners. Om tussen die renners het verschil te maken heb je ofwel iets extreem steils nodig ofwel een langere helling. Dat mis ik hier."

Het wordt natuurlijk een sprint van 40 à 50 renners. Jongens als Caleb Ewan en Michael Matthews zullen daar ook nog bij zitten

Richard Plugge

Moeten de Belgen dan mikken op een sprint of met iedereen meegaan die wegspringt? "Met een sterke renner ben ik voor tactische discipline. Er is een risico op overacting, maar als we een goed plan maken is dat risico klein. Daarom ben ik pro sprint."

Bakelants wordt daarin bijgetreden door Richard Plugge. "Ik denk dat dat het doel moet zijn. Het wordt natuurlijk een sprint van 40 à 50 renners. Jongens als Caleb Ewan en Michael Matthews zullen daar ook nog bij zitten."

Nathan Van Hooydonck reed samen met Matthews in de Vuelta en verwacht veel van de Australiër. "Ik had in het begin de indruk dat hij voortdurend achter de feiten aanreed, maar in de laatste week vlamde hij mij voorbij in een bergrit. Hij was toen echt aan het trainen."

Volgens Bakelants zullen het veeleer de echt snelle mannen zijn die zondag om de titel zullen knokken. "Voor mij zit de grootste uitdager van Wout van Aert in de categorie van Caleb Ewan. Maar Wout kan volgens mij alleen zichzelf kloppen door te gaan overacten. Als in die sprint alles normaal verloopt, op die finish aan 3 à 4 procent, dan staat er normaal niemand op de foto." 

"Van der Poel is beter dan hij laat uitschijnen"

Eén van de vraagtekens voor zondag is wat we mogen verwachten van Mathieu van der Poel, na zijn rugproblemen. "Ik denk dat die gewoon goed is", klinkt het bij Van Hooydonck. "Een goede Van der Poel heeft 10 demarrages en nu zal hij er 3 hebben. Hij zal dus wat beter moeten opletten waar hij zijn pijlen verschiet.


Ook Bakelants dicht de Nederlander kansen toe, mede dankzij het parcours. “Als Van der Poel 80 procent is, dan doet hij mee om te winnen. Op een parcours als Imola was het boeken dicht geweest, want hij heeft toch wel problemen gehad en een moeilijke voorbereiding. Maar op dit parcours zal hij er staan.”

 

“Het zou me niet verbazen als hij na zo’n lange koers nog de uitdager wordt in de sprint. Hij heeft ook het voordeel dat er tactische duidelijkheid is bij de Nederlanders. Er is niemand anders."

 

“Als hij start, dan is hij kanshebber”, gaat ook Plugge mee in het verhaal. “Hij is vaak onzichtbaar vooraleer hij plots heel goed is. Hij heeft ook een hele goede trainer. Het was een zware val op de Spelen, maar hij won meteen daarna toch weer. Hij heeft niet stilgezeten. Ik denk dat hij beter is dan hij laat uitschijnen naar de buitenwereld.”

Lees ook:

Bekijk de volledige uitzending van Vive le Vélo op VRT NU.