De Cauwer: "Op tactisch vlak moet Remco Evenepoel nog wat groeien"

 ma 13 september 2021 17:55

Heeft Remco Evenepoel zijn medevluchter Sonny Colbrelli op het EK wielrennen te gemakkelijk naar de zege geloodst? Een dag na de zilveren medaille blikt José De Cauwer terug: "Dit mag wel maar 1 keer gebeuren."

Remco Evenepoel en Sonny Colbrelli doken zondag samen de slotfase van het EK in. Onder impuls van het versmachtende tempo van de Belgen bleef dat duo alleen over, met een voorsprong van 1'40" op de eerste achtervolgers.

Aangezien Colbrelli de betere sprinter is, werd er verwacht dat Evenepoel de Italiaan de kop zou opdringen. Maar dat gebeurde niet. 

 

“Het ABC van het wielrennen zegt in deze situatie: niet meer rijden. Het is Evenepoel ook gezegd door de bondscoach", weet José De Cauwer. "Sven Vanthourenhout ging naast Evenepoel rijden en is het uitdrukkelijk gaan vragen. Maar 2 minuten later reed hij weer aan kop."

 

"Remco zelf vindt dat het geen verschil uitmaakte. Wat brengt het op om niet te rijden? Maar als je het niet probeert, dan weet je het nooit. Hij had Colbrelli nerveus moeten maken en in zijn wiel blijven plakken. De zege zou nog altijd moeilijk geweest zijn, maar misschien had Remco in de laatste bocht wel aan kop kunnen opdraaien."

 

Remco gebruikte de tactiek van de versmachting. Had hij bij de laatste klim nog kunnen wegspringen?

 

De Cauwer: “Hij had het anders aan boord kunnen leggen door boven een ultieme versnelling te plaatsen. Maar ook dat scenario bracht het risico met zich mee dat het in de kaart van Colbrelli zou spelen. Uiteindelijk werkte de versmachting wel bij Cosnefroy en net niet bij Colbrelli. Jammer."

 

"Zonder de 2 met elkaar te vergelijken, maar bij Thibau Nys ging het totaal anders. Nys heeft 500 meter gereden: 300 meter boven op de klim en 200 meter in de sprint. Daarvoor moet je de versnelling hebben die veldrijders aankweken. Dat was ideaal, want Thibau Nys had geen overschot. Iedereen moet het op zijn manier doen."

Tactisch koersen moet nog groeien in het hoofd van Remco. Hij heeft zijn hele leven met gas geven er iedereen afgereden. Dat moet komen en dat zal komen.

"Tactisch koersen moet nog groeien in het hoofd van Remco. Hij heeft zijn hele leven met gas geven er iedereen afgereden. Dat moet komen en dat zal komen. Hij gaat in de grote rondes nog tegen Bernal en Pogacar koersen. Dan moet je elk onderdeel van het ABC van het wielrennen onder de knie hebben. Dit mag wel maar 1 keer gebeuren."

Wout van Aert is kopman met 6 sterren op het WK

Intussen won Wout van Aert op een knappe manier de Tour of Britain. Bevestigt hij daarmee zijn kopmanschap voor het WK?

 

"Hij is kopman met 6 sterren, bij 4 en 5 sterren staat er niemand. De volgende reeks begint pas bij 3 sterren. Maar dat wil zeker niet zeggen dat we gaan winnen. De andere ploegen gaan alles in het mandje van de Belgen
leggen wat een vervelende situatie kan worden."

 

"Als er hard wordt gekoerst, dan hebben we alle troeven in handen om op dat parcours mee te doen. Maar als het een rotkoers wordt en je moet door omstandigheden achtervolgen, dan wordt het iets anders."

 

"Ik weet ook niet of we de hele koers van bij de start moeten controleren. We zullen moeten proberen gebruik te maken van de koerssituatie en het verhaal omdraaien. De andere landen achter ons laten koersen."

 

"Stel dat je een ontsnapping hebt met Stuyven en hij is mee en hij rijdt niet? Dat is knecht spelen. Knecht spelen is sterk aanwezig zijn, zelf niet koersen en iedereen achter u wel laten koersen."

En wat moeten we denken van Mathieu van der Poel? Die won zondag vrij vlot in de Antwerp Port Epic en lijkt terug te zijn. 

We gaan moeten proberen gebruik te maken van de koerssituatie en het verhaal omdraaien. Ze achter ons laten koersen op het WK

"Ik zou het niet weten, maar het is Mathieu en dat kan verlammend werken. Hij zal nooit zo top zijn als Wout van Aert, wiens voorbereiding minutieus verlopen is."

 

"Maar het blijft Mathieu die voor een verrassing kan zorgen. Zelfs aan 90% is hij bij de beteren. En hij gaat alleen maar deelnemen als hij denkt dat het de moeite loont."

Lees ook: