Ga naar de inhoud

meest recent

Vanthourenhout: "Iedereen in WK-selectie is op niveau, dat geeft vertrouwen"

 zo 12 september 2021 18:34

De Belgen komen na het EK naar huis met een oogst van 5 medailles. Bij de profs viel Evenepoel twee keer in de prijzen, maar een trui zat er niet in. "Iedereen heeft een sterke koers gereden, misschien was zilver het hoogst haalbare", vertelt de bondscoach.

"Ons plan kwam goed uit, tot de laatste 7 of 8 kilometer", zei Sven Vanthourenhout na de wegrit bij de profs. "Het liep ook niet verkeerd, maar we hadden nog de verkeerde renner mee. Zilver is een klein beetje zuur, maar tegelijkertijd toch heel mooi."

 

"We hadden op voorhand drie cruciale punten meegegeven en de renners hebben zich daar perfect aan gehouden. We raakten Gilbert snel kwijt door kettingproblemen en Dylan Teuns had last van de warmte, dat had hij gisteren ook al aangegeven. Maar we hadden nog sterke jongens in de finale en die hebben het perfect gedaan. Een dikke pluim."

 

De prestatie van Victor Campenaerts sprong toch bijzonder in het oog. "Hij reed een berekoers. Je kan blijkbaar ook té goed zijn. Hij was een paar procentjes beter dan hij zelf had gedacht en dan is hij soms wat te enthousiast. Maar het is duidelijk dat hij een heel goede renner geworden is. Hij behoort misschien wel tot de beste 5 renners hier vandaag. Chapeau."

 

Door het wegvallen van Campenaerts, konden de Belgen iets minder sterk uithalen. "Het was het plan om met twee man te openen in die laatste twee rondes, maar nu moest Hermans het alleen doen en konden we het Colbrelli net niet moeilijk genoeg maken. Of het anders wel gelukt was, dat weet je niet. Zilver was misschien het hoogst haalbare."

Campenaerts was misschien zelfs té goed vandaag. Hij was soms iets te enthousiast.

Maar de positieve conclusie na vandaag is ook dat Remco Evenepoel al sneller dan verwacht opnieuw in vorm is. "Ja, er blijven maar procentjes bijkomen. Hij heeft hier ook een goed parcours voor hem gevonden. Hij maakt ruimte voor zichzelf en dan is hij op zijn best."

 

Elders in Europa won er wel een Belg, Wout van Aert. "En Yves Lampaert won ook gisteren. Wout is supersterk, maar iedereen in de WK-selectie is echt op niveau. Dat doet me een groot plezier. Iedereen is klaar. Dat geeft vertrouwen om af te reizen naar Leuven."

 

Ligt er nu niet nog meer druk op de Belgische ploeg? "Ik ben vanochtend ook al opgestaan met een zekere spanning. Dat zal op het WK niet anders zijn. We zijn allemaal winnaars. Het is een mooie week geweest hier, we scoren in alle categorieën. Dat geeft vertrouwen."

Lees ook: