Wat na Messi en Ronaldo? 5 redenen waarom je de Spaanse La Liga niet mag missen

  Voor het eerst sinds lange tijd zal er geen Cristiano Ronaldo of Lionel Messi te zien zijn in de Spaanse competitie.

  De Spaanse La Liga verloor deze week met Lionel Messi zijn grootste trekpleister. Maar een Spaanse competitie zonder Messi en Ronaldo hoeft geen probleem te zijn. "Er is nog heel veel interessants om te volgen", aldus La Liga-kenner Michael Van Vaerenbergh.

  Atlético Madrid - De titelverdediger aast op een nieuwe titel

  Atlético Madrid kan voor het eerst sinds de jaren 40 twee titels op rij pakken. La Liga-volger Michael Van Vaerenbergh gelooft er alvast in. "Ik krijg toch het gevoel dat door de financiële beslommeringen van zowel Real als Barça de rode loper uitgerold is voor een nieuwe titel", zegt Van Vaerenbergh.


  "Real en Barça zijn serieus verzwakt uit de mercato gekomen. Atlético had wel nog ergens wat centen of toch niet zo'n salarisplafond voor hun spelers. Ze hebben de duurste coach, maar blijkbaar niet de duurste spelers. Met Rodrigo De Paul halen ze toch een van de uitblinkers van de Serie A weg bij Udinese. Die was ook belangrijk in de Copa America-winst van Messi." 


  Barcelona probeerde afgelopen zomer een ruildeal op poten te zetten rond Griezmann en Saul. "Maar op geen enkel moment heeft Atlético aangegeven die deal te zien zitten", weet Van Vaerenbergh. 

   

  "Ook omdat Griezmann het verkorven heeft bij de Atlético-fans na zijn vertrek naar Barça. Atlético heeft naar mijn mening een sterk en vooral uitgebalanceerd elftal."


  Of Rode Duivel Yannick Carrasco meteen in actie zal komen, is nog afwachten. "Die ging in de oefenpot tegen Feyenoord serieus over de rooie. Zijn coach Simeone was alvast niet te spreken over het voorval." 

  Barcelona - Het post-Messi-tijdperk

  Barcelona komt als grootste verliezer uit de mercato. Het verloor sterspeler Lionel Messi aan PSG. "Het vertrek van Messi betekent misschien wel dat Barcelona zijn titelambities meteen de vuilbak in mag gooien", denkt Van Vaerenbergh. 


  "Waarom moest Messi weg? Barça moest rekening houden met de Financial Fair Play (FFP) en het salarisplafond. Zelfs al wou Messi gratis spelen, had dat nog niet gekund. Ze konden hem niet opnieuw registeren." 


  Dat gold ook voor die 4 nieuwkomers die Barcelona deze zomer met grote trom heeft aangekondigd. "Agüero, Garcia, Depay en Emerson zijn wel gehaald, maar ook zij konden niet meteen geregistreerd worden." 

   

  Vicekapitein Gerard Pique is ondertussen in de bres gesprongen en heeft een fors deel van zijn salaris ingeleverd. Zo is er ruimte gecrëeerd om Depay en Garcia te registreren. Ook met Sergio Busquets en Jordi Alba zou gepraat worden om in te leveren, zodat ook Agüero en Emerson later geregistreerd raken.


  "Als Pedri kan bevestigen dit jaar, hebben ze sowieso een serieus doekje voor het bloeden voor het vertrek van Messi. Ook Frenkie de Jong is een streling voor het oog en Ansu Fati komt terug na zijn blessure. Er zijn dus ook positieve signalen in Camp Nou."

  Real Madrid - Blijft Hazard fit?

  Bij Real Madrid werd coach Zidane vervangen door Ancelotti. "Dat was de enige coach die wou komen met de verplichting van Florentino Perez om het te doen zonder noemenswaardige transfers", weet Van Vaerenbergh.


  "De enige die bij Real Madrid wat in de buurt komt van de supersterrenstatus van Messi, is dan toch Eden Hazard. Ik denk dat hij nog nooit zoveel tijd heeft doorgebracht in de fitness en op de loopband als nu na het EK." 


  "Ik hoop dat hij fit blijft, want hij heeft wel wat goed te maken ten opzichte van zijn werkgever en vooral de fans die, als we eerlijk zijn, de magnifieke Hazard van bij Chelsea nog maar mondjesmaat hebben mogen aanschouwen. Ik hoop dat dat goedkomt." 


  "Maar wie vooral gezond moet blijven, is Karim Benzema. Hij is de voorbije jaren de enige geweest die het vertrek van Cristiano Ronaldo deels heeft weten opvangen. En met Alaba hebben ze misschien wel de beste transfer van allemaal gedaan. Die zorgt voor wat tactische flexibiliteit bij de Koninklijke."

  Sevilla en Villarreal - De uitdagers van het triumviraat

  Sevilla wil dit seizoen minstens even goed doen als vorig seizoen, waar het vierde eindigde. "Dat wordt moeilijk", schat Van Vaerenbergh de troepen van Lopetegui in. "Maar het is mogelijk dat ze met Barcelona zullen strijden om die derde plek." 


  "Ze hebben met Jules Koundé een Frans toptalent achterin. En Monchi zou ook zeer gecharmeerd zijn om Jérôme Boateng weg te plukken uit Duitsland. Zet daar nog eens Diego Carlos bij en je hebt een defensie die schrik inbezoemt bij de tegenstander. De beste defensie in Spanje, als je het mij vraagt."


  Naast Sevilla is het ook uitkijken naar Europa League-winnaar Villarreal. "Het is het seizoen van de bevestiging. Kunnen ze zich tonen in de Champions League en blijven achtervolgen op die top in La Liga? Daar hebben ze misschien net een te kleine kern voor. Als ze hun titularissen naar de kant halen, boeten ze wel echt aan kwaliteit in. Het benieuwt mij wel."

  De Belgen - Sensatie Januzaj en derde keuze Dimata

  Met Landry Dimata zit er ook bij promovendus Espanyol een Belg in de kern. "Maar hij is er derde keuze achter Raul De Tomas en Javi Puedo", weet Van Vaerenbergh. "Het zal niet makkelijk zijn voor hem om aanspraak te maken op een basisplek. Dimata zal moeten hopen op een 2-spitsensysteem. Als dat niet gebeurt, zal hij tevreden moeten zijn met wat invalbeurten."


  Bij Real Sociedad is het dan weer uitkijken naar Adnan Januzaj. "Hij is een sensatie", zegt Van Vaerenbergh. "Ik heb de indruk dat hij dit seizoen ook met iets meer goodwill ten opzichte van zijn coach aan het seizoen begint. Vorig seizoen zat hij veel op de bank." 


  "Maar Januzaj heeft zoveel klasse. Hij is een echte straatvoetballer die je niet van zijn melk krijgt en die puur entertainment wil geven aan de supporters. Voor mij is hij kandidaat-Rode Duivel en had hij altijd moeten meegaan naar het EK." 

  Lees ook: