Ga naar de inhoud

Eerste zege sinds rentree: Groenewegen wint opener in Wallonië: "Meer dan overwinning"

 di 20 juli 2021 18:54
Het was 510 dagen geleden dat Dylan Groenewegen nog eens mocht vieren.

Dylan Groenewegen weet weer wat winnen is: de Nederlander triomfeerde in de openingsrit van de Ronde van Wallonië. Hij klopte Hugo Hofstetter en Gianni Vermeersch in de sprint. Voor Groenewegen is het zijn eerste overwinning sinds de crash met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen.

Kijk naar de massasprint:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Raak in 3e rittenkoers

Is Dylan Groenewegen nu helemaal terug? Na zijn rentree in de Ronde van Italië in mei boekte de sprinter nu ook zijn eerste zege in de Ronde van Wallonië. Een nieuwe stap in de comeback van de Nederlander, die 9 maanden schorsing uitzat voor zijn aandeel in de zware crash van Fabio Jakobsen in Polen.

 

Groenewegen hield daar zelf ook een gebroken sleutelbeen aan over, maar de mentale gevolgen waren nog zwaarder. In de Giro sprintte Groenewegen enkele keren mee, met een 4e plek als beste resultaat. Ook in de Baloise Belgium Tour was dat zijn beste eindklassering in een sprint. In de Elfstedenronde hinkte hij achterop bij Tim Merlier.

 

In de Ronde van Wallonië was het dus wél raak. Groenewegen troefde na 185 km van Genappe naar Héron over een heuvelachtig parcours Hofstetter en Vermeersch af aan de oplopende streep, nadat zijn ploeg Jumbo-Visma 3 vluchters  (de Italianen Vendrame en Bagioli en de Noor Tiller) op enkele kilometers van de aankomst ingerekend had. 

 

Snelle mannen als Alexander Kristoff, Fernando Gaviria en Giacomo Nizzolo kwamen niet verder dan de top 10. Groenewegen wordt meteen ook de eerste leider. (lees de reactie onder de foto)

Emotionele Groenewegen: "Opluchting en geluk"

Het was 510 dagen geleden dat de coureur nog eens het zegegebaar maakte, in de 4e rit van de Ronde van de Emiraten in februari 2020.

 

Groenewegen was na afloop emotioneel. “Het is een grote opluchting dat het nu eindelijk lukt. Ik voelde me in de Ronde van België ook al top in de finales, maar toen lukte het niet."

 

"De ploeg had vandaag de controle en deed een supergoede lead-out. Ik ben nooit in het gedrang gekomen. Timo Roosen was als laatste man heel erg sterk en ik hoefde het alleen nog af te maken. Dat lukte gelukkig.”

 

“Deze overwinning is meer dan een overwinning voor mij”, vervolgt Groenewegen. “Het was een heel lastig periode waarbij het fietsen op de tweede plaats kwam."Er is veel gebeurd. Natuurlijk met het ongeluk, maar ook in mijn privéleven. Mijn kindje was ziek en lag in het ziekenhuis en ik verloor mijn grootvader."

 

"We zijn hard blijven werken. Om dan terug te winnen is wel heel erg fijn. De ploeg is de afgelopen tijd volledig achter mij blijven staan en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Dat heeft mij heel erg geholpen.”

 

Ploegleider Addy Engels was het eens met zijn kopman. “Ik ben in eerste instantie vooral heel blij voor hem dat het eindelijk weer gelukt is na zo’n zware periode. Het is voor hem en voor ons een enorme opluchting."

 

Morgen is er een rit van 120 km op het circuit van Zolder, 30 ronden van 4 km. Die vervangt de rit tussen Verviers en Herve, geschrapt door de watersnood in de regio. In Zolder zal normaal ook gesprint worden.

Groenewegen wordt gefeliciteerd door zijn ploegmaats na de streep

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag rit 1
1.

Dylan Groenewegen (Ned)

185 km in 4u21'36"
2.

Hugo Hofstetter (Fra)

z.t.
3.

Gianni Vermeersch

,,
4.

Alexander Kristoff (Noo)

,,
5.

 Rui Oliveira (Por)

,,
6.

 Amaury Capiot

,,
7.

Fernando Gaviria (Col)

,,
8.

 Piet Allegaert 

,,
9.

 Giacomo Nizzolo (Ita)

,,
10.

 Milan Menten

,,
Stand
1.

Dylan Groenewegen (Ned)

in 4u21'26"
2.

Hugo Hofstetter (Fra)

op 4"
3. Dries De Bondt z.t.
4.

Gianni Vermeersch

6"
5. Jenthe Biermans 7"
6. Stan Dewulf 8"
7. Quinten Hermans 9"
8. Baptiste Planckaert  
9. Tom Paquot  
10.

Alexander Kristoff (Noo)

10"
Lees ook: