Greg Van Avermaet: "Ik rijd mijn slechtste Tour ooit"

  Greg Van Avermaet beseft dat hij een kleurloze Tour rijdt.

  Een schot in de roos kan je de Tour van Greg Van Avermaet voorlopig niet noemen. De uittredende olympische kampioen kon zich nog niet in de kijker rijden en is ook kritisch voor zichzelf. "Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik niet het niveau haal dat ik wil."

  "Ik ben niet tevreden, ik moet de koers ondergaan"

  Van Avermaet liet zich nog maar 2 keer zien in deze Tour. In de zesde rit trok hij in de aanval met Roger Kluge. Meer dan de Prijs voor de Strijdlust leverde dat niet op, want de ritzege ging naar Mark Cavendish. In de Ventoux-rit waagde Van Avermaet opnieuw zijn kans in de vlucht, maar toen moest hij bij de eerste beklimming van de mythische berg al lossen.

   

  De olympische kampioen is dan ook streng bij zijn evaluatie op de tweede rustdag. "Ik rijd mijn slechtste Tour ooit. Het is zeker niet leuk om met zulke resultaten naar buiten te komen. Ik heb me een beetje kunnen tonen, maar zeker niet op de manier zoals ik het zou willen."

   

  "De eerste etappe ben ik gevallen en dus moest ik meteen een streep trekken door de eerste twee etappes die me normaal moesten liggen. Dan ben ik met mijn enthousiasme in de vlucht gegaan met Kluge en daar ben ik niet van gerecupereerd tot de eerste rustdag."

   

  "En dan was ik mee op de Mont Ventoux, wat ook misschien niet de beste etappe voor mij was, maar ik wou iets doen in deze Tour en dan ben je mee. Daar was ik al blij dat ik mee was met de vlucht. Het is voorlopig geen Tour waar ik tevreden ben met de resultaten. Ik moet vooral de koers ondergaan."

   

  "Er zijn niet zo veel ritten die me op het lijf geschreven zijn in deze Tour. Die van afgelopen vrijdag wel en we hebben het geprobeerd, maar er rijden dan sterke klimmers weg op een lastige helling en dan was die koers voor mij ook voorbij. Het zat me gewoon nog niet mee. Ik kan allesbehalve tevreden zijn op dit moment."

  Van Avermaet trok mee in de aanval in de Ventoux-rit.

  "Ik ga mezelf niet afschrijven"

  De 36-jarige Van Avermaet gaf na de eerste Tour-week aan dat hij zijn beste waarden haalde en het jonge geweld toch niet kon volgen. Intussen zag hij wel leeftijdsgenoot Mark Cavendish 4 keer zegevieren en pakte ook de 34-jarige Bauke Mollema een ritzege.

   

  "Klopt en ik ga mezelf niet afschrijven. Ik blijf geloven in mijn eigen kunnen en ik heb goede resultaten gereden in het voorjaar, maar deze Tour is het gewoon iets minder."

   

  "Dan zoek je naar verklaringen natuurlijk. Ik brak mijn staartbeentje in de Dauphiné, ik had veel last van mijn tweede coronaspuit, ik viel in de eerste etappe van deze Tour. Dat zijn allemaal dingen die niet echt goed doen aan je lijf."

   

  "Ik heb me wel zo goed mogelijk voorbereid op de Tour, maar het komt er niet uit. Na de Spelen gaan we daar zeker nog een analyse van maken. Ik ben goed, maar ik heb niet dat topniveau, dat is gewoon jammer. Ik ben een goede coureur, nu gaat het net iets minder, maar dat kan nog keren. Daar moet je je aan vasthouden."

  Ik brak mijn staartbeentje in de Dauphiné, ik had veel last van mijn tweede coronaspuit en ik viel in de eerste etappe van deze Tour. Dat doet niet echt goed aan je lijf

  Greg Van Avermaet

  "Dinsdag en vrijdag kan ik nog iets proberen"

  De vraag is natuurlijk of Van Avermaet nog zijn topvorm vindt en kan scoren in de derde week. "Normaal ben ik altijd wel goed na een rustdag. Ik ben ook altijd nog wel goed in een tweede en derde week en kan daar nog ritten winnen."

   

  "Ik blijf een ééndagscoureur, die liever op één dag alles geeft en dat gevoel heb ik ook in een ronde. Ik pik er dan een dag uit, maar ik weet dat er niet veel kansen meer komen in deze Tour. De rit van dinsdag misschien en dan nog één vlakke rit op vrijdag. Het zal zaak zijn om dan iets te proberen. Al de rest lijkt me te zwaar. Die dagen moet ik niet te diep gaan, zeker met het oog op Tokio."

   

  "Deze Tour is zeker niet te onderschatten. Er zijn heel veel hoogtemeters, er wordt hard gereden na de start om mee te schuiven in de vlucht en kijk ook eens naar het aantal opgevers. Dat ligt toch net iets hoger dan andere jaren. Edvald Boasson Hagen eindigde zondag buiten tijd. Er zijn renners naar huis met een serieus palmares, dat zegt toch iets."

  Deze Tour is niet te onderschatten, er zijn meer opgevers dan in andere jaren

  Greg Van Avermaet

  "Na Tokio alles aan doen om weer een hoog niveau te halen"

  Toch dringt een moment van bezinning zich op voor Van Avermaet. "Deze Tour heb ik vaak het gevoel gehad dat ik niet goed genoeg ben om een etappe te winnen. Ik heb al geprobeerd om in een ontsnapping te zitten, maar als het niet lukt, dan moet je je als renner daar bij neerleggen."

   

  "Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik er mee word geconfronteerd dat ik niet het niveau haal dat ik wil. Veel mensen gaven kritiek op me de voorbije jaren, maar als je mijn resultaten ziet van 2019,  dan zet ik wel nog veel deftige resultaten neer waar veel jongens voor zouden tekenen."

   

  "Ik ben nog altijd heel regelmatig, zonder veel zeges, maar ik koers wel nog op een hoog niveau. In deze Tour haal ik dat niveau niet. Ik ben daar nuchter in, dat is heel spijtig, ik kan dat relativeren, maar na Tokio ga ik een weekje rust nemen en ga ik er alles aan doen om weer dat niveau te halen."

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar