Cavendish voert bisnummer op in de Tour, Philipsen baalt als nummer 2

  Tour de France: Rit 6einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekTours - AankomstChâteauroux -
  Afstand160,6 km
  0306090120160.6

   Mark Cavendish ontpopt zich tot dé sprinter in deze Tour de France. In Châteauroux, waar hij ooit zijn allereerste ritzege in de Ronde van Frankrijk behaalde, werd hij perfect gepiloteerd. Jasper Philipsen strandde in het wiel van de groene man.

   Rit 6 in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Als een gelegenheidsinvaller werd hij meegenomen naar de Tour, als topsprinter wordt hij bestempeld na 6 ritten. Mark Cavendish (36) wint twee sprints op een rij en maakt zijn erfenis in de Tour nog wat indrukwekkender.

   • Verliezer van de dag: Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) stonden in de eerste twee sprints telkens op het podium en mikten op het hoogste schavotje, maar moesten ook nu weer vrede nemen met een ereplaats.

   • Statistieken bij de vleet: Mark Cavendish heeft nu 50 ritoverwinningen in de drie grote rondes. Alleen Mario Cipollini (57) en Eddy Merckx (64) hebben er nog meer. Het zegerecord van Merckx (34 ritzeges) in de Tour komt ook weer wat dichter. "Maar ik wil er niets over horen", lacht Cavendish.
   • Morgen: De vluchters krijgen misschien een eerste kans in een lange (249 km) en pittige rit richting Le Creusot. Tenzij sprinters als Colbrelli, Sagan en Matthews daar anders over denken.

   Gouden Van Avermaet en groene Cavendish kleuren de rit

   Een snipperdag met het oog op de langste etappe van de Tour? Het was de klassementsmannen in het eerste uur niet gegund. Acht belhamels maakten oorlog, sprintploegen Arkéa-Samsic en Groupama-FDJ werkten zich in het zweet om de schade te beperken.

    

   Met onder meer Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Jonas Rickaert en Kasper Asgreen zat er veel muziek in het avontuur. Misschien wel een te mooie Franse chanson volgens het peloton, dat weigerde groen licht te geven.

    

   Verwoede pogingen van De Gendt om de groep uit te dunnen, leverden niets op. Een versnelling van Van Avermaet doorstond wel de Franse kwaliteitscontrole. De olympische kampioen kreeg Roger Kluge (Lotto-Soudal) mee om een praatje mee te slaan richting Châteauroux.

    

   De twee koplopers zouden nooit meer dan 2 minuten voorsprong krijgen en bleven een speelbal van het peloton. Ze hadden nog een verrassend sterke inspanning in de laatste 10 kilometer in huis, maar het in steen gebeitelde scenario - een massasprint - konden ze niet vermijden.

   Deceuninck-Quick Step en Alpecin-Fenix hadden al snel hun sprinttreinen in elkaar geknutseld en kozen elk een kant van de weg in de slotkilometer. Met Merlier en Philipsen had Alpecin-Fenix twee Belgische ijzers in het vuur, maar Mark Cavendish schoot voor de 32e keer de hoofdvogel af. En dat op de symbolische plek waar hij zijn eerste Tourzege boekte.

   VIDEO: Bekijk de laatste kilometer van de zesde rit

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Mark CavendishDQT3:17:36
   2Jasper PhilipsenAFC+0
   3Nacer BouhanniARK+0
   4Arnaud DémareGFC+0
   5Peter SaganBOH+0
   6Cees BolDSM+0
   7Tim MerlierAFC+0
   8Wout van AertTJV+0
   9Michael MatthewsBEX+0
   10Mads PedersenTFS+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 24. Jasper Philipsen moet vrede nemen met de tweede plek, Nacer Bouhanni staat weer op het podium als 3e. .
   2. 17 uur 23. Waar Mark Cavendish in 2008 zijn eerste Tourzege pakte, doet hij het nog eens over. Drie keer kwam de Tour al aan in Châteauroux, drie keer won de Brit. .
   3. 17 uur 22 match afgelopen
   4. 17 uur 22. Van der Poel op rechts, Morkov op links. .
   5. We gaan sprinten. We duiken de slotkilometer in. . 17 uur 21.
   6. 17 uur 21. Deceuninck-Quick Step sleurt stevig op kop van het peloton. Mark Cavendish ziet nu zelfs wereldkampioen Julian Alaphilippe voor hem werken. Ook de pionnetjes van Trek Segafredo (Pedersen) en Alpecin-Fenix (Merlier, Philipsen) mengen zich. .
   7. 17 uur 20. Gegrepen. Van Avermaet en Kluge hebben het langer uitgezongen dan gedacht, maar wordt nu toch ingerekend. Een verdienstelijke rit van de twee avonturiers. .
   8. Guarnieri valt. Jacopo Guarnieri, de loods van Démare, zal de Fransman niet kunnen helpen. Hij zit neer op het asfalt. . 17 uur 19.
   9. 17 uur 18. Van Avermaet plooit zich nog eens dubbel over zijn stuur. De olympische kampioen weigert om het peloton zomaar te lanceren naar de sprint. .
   10. 17 uur 16. Van Avermaet en Kluge zijn dan toch een vogel voor de kat. Met nog ruim 5 kilometer te gaan, slinkt hun voorsprong tot 20 seconden. Maar hun laatste inspanningen maken wel indruk. .
   11. 17 uur 11. Nog 10 km. Wie had gedacht dat Van Avermaet en Kluge het nog zo lang zouden uitzingen. Ze houden het tempo strak en maken er een koppelkoers van. Met hun laatste reserves duiken ze de laatste 10 kilometer aan. Het peloton moet de mouwen opstropen. .
   12. 17 uur 10. Het strijdgewoel begint. Niet alleen Deceuninck-Quick Step begint te bechten voor posities, ook Ineos-Grenadiers, AG2R-Citroën en Cofidis melden zich aan het front. .
   13. 17 uur 09. Tim Declercq heeft zijn energietank geleegd en laat zicht uitzakken in het peloton. Hij krijgt wel nog een dankgebaar van Mark Cavendish. .
   14. 17 uur 08. De trein van Deceuninck-Quick Step staat al mooi op de rails, maar Mark Cavendish als laatste wagonnetje. De andere sprintploegen moeten nog beginnen te bouwen. .
   15. 17 uur 07. Hun liedje leek uit, maar Van Avermaet en Kluge weten niet van ophouden. Plots hebben ze weer 40 seconden voorsprong. "Een stevige training", noemt commentator José De Cauwer het. .
   16. 17 uur 01. Van Avermaet en Kluge hoeven zelfs niet meer achterom te kijken, want ze voelen de hete adem van het peloton in hun nek. Net als ze de vod van de laatste 20 km passeren, zit hun avontuur er bijna op. .
   17. 16 uur 56. Nog 25 km. Van Avermaet en Kluge plooien niet. Zelfs met een voorgift van 30 seconden peddelen ze nog moedig door. Maar misschien tellen ze ook al af tot de sprint. .
   18. Van Avermaet en Kluge rijden voor wat ze waard zijn. 16 uur 55.
   19. 16 uur 54. Franse hoop op Démare. De Franse hoop rust op de schouders van Arnaud Démare (Groupama-FDJ), die al 8 keer raak schoot dit seizoen. Maar in de Tour raakte de sprinter nog niet in de top 10. Bovendien wordt hij bedreigd door Tim Merlier, die al 7 overwinningen boekte dit seizoen. .
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
   2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
   3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
   4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
   5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
   6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
   7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
   8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
   9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
   10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
   11/>