Verbaasde Taco van der Hoorn: "Ik dacht: "WTF, het gaat me lukken""

  Een dolblije Taco Van der Hoorn op het podium.

  Met ogen vol ongeloof kwam Taco van der Hoorn al juichend over de finish in Canale. De Nederlander van Intermarché - Wanty verraste het peloton door vanuit de lange vlucht te overleven. "Ongelooflijk", stamelde hij na de etappe.

  Veel kansen om als vluchter in de eerste week van een grote ronde een rit te winnen krijg je niet en Taco van der Hoorn geloofde er ook zelf niet in. "Ik wou gewoon meegaan in de ontsnapping, ik had nooit gedacht dat we voorop konden blijven tot op de finish", zei de 27-jarige Nederlander.

   

  "Ik kan het nog altijd niet geloven. Op 25 kilometer van de finish hadden we nog een voorsprong van een minuut en op dat moment geloofde ik er niet in. Maar je ziet, soms is een half procentje kans genoeg om te winnen."

   

  Van der Hoorn bleek uiteindelijk de sterkste van een vluchtersgroep van 8 renners. "Simon Pellaud reed heel hard op dat laatste klimmetje. Maar hij was moe en ik kon hem lossen na de afdaling."

   

  "Toen hoorde ik in mijn oortje dat ik nog 40 seconden voorsprong had en ik heb niet meer nagedacht. Het was gewoon vol gas tot aan de finish. Toen ik onder de rode vod van de laatste kilometer reed en achterom keek, dacht ik plots: "WTF, het gaat me lukken." Het is ongelooflijk."

  "Vijf maanden geleden dacht ik nog aan stoppen"

  Taco van der Hoorn reed de voorbije 2 jaren voor Jumbo-Visma, maar eind 2020 werd zijn aflopend contract niet verlengd. Hij zou een stapje terug moeten zetten naar BEAT Cycling, maar op het laatste moment kwam er nog een plekje vrij bij Intermarché - Wanty Gobert. 

   

  De ploeg én Van der Hoorn, die ook in Milaan-Sanremo in de vroege vlucht zat, zullen het zich niet beklagen. "Vijf maanden geleden dacht ik er nog aan om te stoppen met wielrennen, want ik had geen contract."

   

  "Ik wist wel dat ik thuishoorde in het profwielrennen, maar het was lastig om een ploeg te vinden. Op het laatste moment kon ik hier nog terecht en daar was ik heel blij mee. Deze ploeg sluit aan bij mijn capaciteiten. Ik was in de zevende hemel toen ik tekende. Dat ik dat vertrouwen nu kan teruggeven, is super."

   

  De honger van Van der Hoorn is nog niet gestild. "Ik kijk wel uit naar de rit over onverharde wegen, maar die klimmetjes zijn nog iets anders dan de Schaal Sels en Dwars door het Hageland."

   

  Die koersen gaan ook over onverhard wegen: Van der Hoorn won de Schaal Sels en werd 2e in het Hageland in 2017. "Ik probeer in die rit weer in de vroege vlucht te zitten en zo lang mogelijk over te blijven. We zien dan wel waar het schip strandt."

   

   

  Taco van der Hoorn: "Ik dacht dat ze wel zouden komen, maar ze kwamen niet"

  Lees ook: