Taaie vluchter Taco van der Hoorn (Wanty) voert nummertje op in Giro

  Giro d'Italia: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 190 km
  location 12:32: Biella - 16:52: Canale
  trophy Taco van der Hoorn
  einde
  startfinish
  0306090120150190

   Tweede rit in lijn in de Giro en tweede zege voor een Belgische ploeg. De Nederlander Taco van der Hoorn wint vanuit de vroege vlucht in Canale en bezorgt Intermarché - Wanty niet alleen de 1e zege van het seizoen maar ook een 1e zege in een grote ronde. In het peloton, dat net tekortkwam, verdedigde Ganna zijn roze trui met succes.

   Rit 3 in de Giro in een notendop

   • De winnaar van de dag: Taco van der Hoorn liet zich de voorbije jaren steevast opvallen met zijn lange maar kansloze ontsnappingen. 3 jaar geleden was dat een zeldzame keer succesvol, in de Primus Classic. Nu flikt de 27-jarige Nederlander het zowaar in de Giro.
    
   • De verliezer van de dag: Tim Merlier had er voor de start nog goeie hoop op dat hij de klimmetjes in de finale zou overleven, maar het strakke tempo van Bora-Hansgrohe was hem (en ook onder meer Ewan en Nizzolo) te machtig. Omdat er weinig sprinters overbleven, waren er ook te weinig ploegen geïnteresseerd om Van der Hoorn terug te pakken.
    
   • Opvallend: Wanty is sinds dit jaar (als Intermarché-Wanty Gobert) voor het eerst WorldTour-niveau, maar veel plezier beleefde de ploeg nog niet aan die overstap. Pas nu bezorgt Van der Hoorn hen de eerste zege van het seizoen, tevens pas de 2e zege ooit in een WT-koers. Enrico Gasparotto was met zijn zege in de Amstel van 2016 tot nu toe de enige die de ploeg een overwinning van dit niveau kon schenken.

   Van der Hoorn lost al zijn medevluchters, peloton misrekent zich

   Gisteren slaagde Alpecin-Fenix erin om in zijn eerste deelname aan de Giro meteen te scoren. Intermarché-Wanty Gobert, ook debutant, wou duidelijk niet onderdoen. Taco van der Hoorn was de eerste vluchter van de dag.

    

   Hij kreeg 7 medevluchters mee, al had dat voor nummer 7 wel heel wat voeten in de aarde. De 18-jarige (!) Andrii Ponomar moest hemel en aarde verzetten en had uiteindelijk wat hulp nodig van ploegmaat Pellaud om vooraan te geraken. Een uitbrander - omdat hij nog met een regenjasje reed - was zijn "beloning".

    

   De geaccidenteerde finale kondigde zich aan als lastig, misschien wel té lastig voor de sprinters. Alpecin-Fenix werkte in het begin van de rit om het verschil met de vluchters klein te houden, maar zag sprinter Tim Merlier snel lossen. Ook door de namen van Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo, jongens die normaal gezien gemakkelijk een heuveltje verteren, kon een streep.

    

   Zo viel al het gewicht van de achtervolging op de schouders van het Bora van Peter Sagan. Op de laatste helling van de dag likten ze bijna aan de wielen van Van der Hoorn en Pellaud, de twee sterkste vluchters. Maar Bora had zijn eigen manschappen opgebrand.

    

   Plots kwam het peloton geen stap meer dichterbij. Van der Hoorn voelde dat er misschien wel iets inzat en liet Pellaud achter. Hij stak er een monsterlijke versnelling op en baande zich grimassend een weg naar Canale. In het peloton deed UAE nog een poging om Gaviria een dienst te bewijzen, maar de rekenmachine was verkeerd geprogrammeerd.

    

   Omdat de sprinters te weinig konden sprokkelen, behoudt Tim Merlier zijn ciclamino trui. Remco Evenepoel schuift door het afhaken van Affini een plaatsje op, van 4 naar 3.

   De finish van Van der Hoorn en het grote ongeloof

   Merlier: "Ik was niet op niveau vandaag"

   Tim Merlier mag nog een dagje langer in het paars rondrijden, maar echt veel vreugde kon hij daar na de finish niet uit scheppen. "Ik was niet op niveau vandaag. Ik voelde het vanochtend al."

    

   "Ik werd te snel gelost en dus werd het een gruppetto-dagje voor mij", was zijn eerlijke analyse.

    

   "Ik heb wel nog altijd de paarse trui. We zien wel of ik die zal verdedigen. We bekijken het dag per dag. Het is belangrijk dat ik goed blijf recupereren."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3