Taaie vluchter Taco van der Hoorn (Wanty) voert nummertje op in Giro

  Giro d'Italia: Rit 3einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBiella - AankomstCanale -
  Afstand190 km
  0306090120150190

   Tweede rit in lijn in de Giro en tweede zege voor een Belgische ploeg. De Nederlander Taco van der Hoorn wint vanuit de vroege vlucht in Canale en bezorgt Intermarché - Wanty niet alleen de 1e zege van het seizoen maar ook een 1e zege in een grote ronde. In het peloton, dat net tekortkwam, verdedigde Ganna zijn roze trui met succes.

   Rit 3 in de Giro in een notendop

   • De winnaar van de dag: Taco van der Hoorn liet zich de voorbije jaren steevast opvallen met zijn lange maar kansloze ontsnappingen. 3 jaar geleden was dat een zeldzame keer succesvol, in de Primus Classic. Nu flikt de 27-jarige Nederlander het zowaar in de Giro.
    
   • De verliezer van de dag: Tim Merlier had er voor de start nog goeie hoop op dat hij de klimmetjes in de finale zou overleven, maar het strakke tempo van Bora-Hansgrohe was hem (en ook onder meer Ewan en Nizzolo) te machtig. Omdat er weinig sprinters overbleven, waren er ook te weinig ploegen geïnteresseerd om Van der Hoorn terug te pakken.
    
   • Opvallend: Wanty is sinds dit jaar (als Intermarché-Wanty Gobert) voor het eerst WorldTour-niveau, maar veel plezier beleefde de ploeg nog niet aan die overstap. Pas nu bezorgt Van der Hoorn hen de eerste zege van het seizoen, tevens pas de 2e zege ooit in een WT-koers. Enrico Gasparotto was met zijn zege in de Amstel van 2016 tot nu toe de enige die de ploeg een overwinning van dit niveau kon schenken.

   Van der Hoorn lost al zijn medevluchters, peloton misrekent zich

   Gisteren slaagde Alpecin-Fenix erin om in zijn eerste deelname aan de Giro meteen te scoren. Intermarché-Wanty Gobert, ook debutant, wou duidelijk niet onderdoen. Taco van der Hoorn was de eerste vluchter van de dag.

    

   Hij kreeg 7 medevluchters mee, al had dat voor nummer 7 wel heel wat voeten in de aarde. De 18-jarige (!) Andrii Ponomar moest hemel en aarde verzetten en had uiteindelijk wat hulp nodig van ploegmaat Pellaud om vooraan te geraken. Een uitbrander - omdat hij nog met een regenjasje reed - was zijn "beloning".

    

   De geaccidenteerde finale kondigde zich aan als lastig, misschien wel té lastig voor de sprinters. Alpecin-Fenix werkte in het begin van de rit om het verschil met de vluchters klein te houden, maar zag sprinter Tim Merlier snel lossen. Ook door de namen van Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo, jongens die normaal gezien gemakkelijk een heuveltje verteren, kon een streep.

    

   Zo viel al het gewicht van de achtervolging op de schouders van het Bora van Peter Sagan. Op de laatste helling van de dag likten ze bijna aan de wielen van Van der Hoorn en Pellaud, de twee sterkste vluchters. Maar Bora had zijn eigen manschappen opgebrand.

    

   Plots kwam het peloton geen stap meer dichterbij. Van der Hoorn voelde dat er misschien wel iets inzat en liet Pellaud achter. Hij stak er een monsterlijke versnelling op en baande zich grimassend een weg naar Canale. In het peloton deed UAE nog een poging om Gaviria een dienst te bewijzen, maar de rekenmachine was verkeerd geprogrammeerd.

    

   Omdat de sprinters te weinig konden sprokkelen, behoudt Tim Merlier zijn ciclamino trui. Remco Evenepoel schuift door het afhaken van Affini een plaatsje op, van 4 naar 3.

   De finish van Van der Hoorn en het grote ongeloof

   Merlier: "Ik was niet op niveau vandaag"

   Tim Merlier mag nog een dagje langer in het paars rondrijden, maar echt veel vreugde kon hij daar na de finish niet uit scheppen. "Ik was niet op niveau vandaag. Ik voelde het vanochtend al."

    

   "Ik werd te snel gelost en dus werd het een gruppetto-dagje voor mij", was zijn eerlijke analyse.

    

   "Ik heb wel nog altijd de paarse trui. We zien wel of ik die zal verdedigen. We bekijken het dag per dag. Het is belangrijk dat ik goed blijf recupereren."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 16 uur 53. In het peloton wint Cimolai de sprint om de 2e plaats. Die zal balen. .
   2. 16 uur 52 match afgelopen
   3. 16 uur 52. Van der Hoorn valt nog altijd niet stil. En de snelheid in het peloton is niet hoog genoeg. Het zou de eerste zege in een grote ronde worden voor Wanty. .
   4. Laatste km. Van der Hoorn heeft nog altijd 18 seconden voorsprong onder de rode vod. Dat moet toch volstaan? . 16 uur 51.
   5. 16 uur 50.
   6. 16 uur 49. In het peloton heeft UAE overgenomen van Bora. Het vertrouwen in Gaviria is daar blijkbaar groot. De jongens uit de Emiraten zorgen ervoor dat Ciccone en Gallopin ingelopen worden. Nu enkel nog Van der Hoorn. .
   7. 16 uur 49. Ciccone en Gallopin komen nu echt wel snel dichterbij. 17 seconden meldt de chrono. Intussen hapt Van der Hoorn alle vliegen in Noord-Italië bij elkaar. .
   8. 16 uur 46. Ciccone en Gallopin hebben nu alle vluchters opgeraapt. Op eentje na... Ze moeten nog een halve minuut dichtrijden op 5 kilometer. Voor het peloton is dat zelfs het dubbele. .
   9. 16 uur 45. Op een laatste hellende strook lijkt Van der Hoorn volledig stuk te gaan, maar de tijdsaanduiding laat uitschijnen dat het nog altijd goed vooruitgaat. .
   10. 16 uur 44. Van der Hoorn heeft een reuzenmes gestoken en heeft alle krachten nodig om dat rond te krijgen. Met opengesperde mond klieft hij richting de finish. .
   11. 16 uur 43. In het peloton is het nog altijd maar 1 mannetje van Bora-Hansgrohe die moet werken. Dat zal niet voldoende zijn om Van der Hoorn tot de orde te roepen. .
   12. 16 uur 41. Van der Hoorn solo! Taco van der Hoorn heeft het bord van Pellaud helemaal leeg gegeten en lijkt nu aan zijn eigen bordje te beginnen. De Zwitser probeerde nog even aan te haken, maar hij ontplofte. Van der Hoorn moet een kleine tijdrit rijden van 8 kilometer. .
   13. 16 uur 40. Pellaud en Van der Hoorn gaan nog goed vooruit. Het peloton wordt nog altijd op meer dan 30 seconden afstand gehouden. Gallopin en Ciccone hebben Zoccarato ingelopen, maar ook zij komen geen stap dichterbij. Het zal toch niet dat na Alpecin-Fenix nu ook Intermarché-Wanty Gobert zijn ritzege kan meegraaien? .
   14. 16 uur 36. Gallopin en Ciccone komen net echt snel dichterbij de 2 leiders. Ze moeten uitkijken voor een chasse patate. Maar wie neemt er in het peloton de touwtjes in handen? Peter Sagan had het even lastig vlak voor de top. Blijft Bora dit allemaal alleen opknappen? .
   15. Sprint. Pellaud raapt ook in Guarene de punten voor de tussensprint op, voor Van der Hoorn. Zoccarato komt als derde boven, waardoor er geen boni's meer waren voor de toppers in het peloton. . 16 uur 34.
   16. 16 uur 33. Met de top bijna in zicht springen Gallopin en Ciccone weg uit het peloton. .
   17. 16 uur 32.
   18. 16 uur 30. Zoccarato heeft niet willen plooien, waardoor we 3 leiders hebben, met ook nog Pellaud en Van der Hoorn. .
   19. 16 uur 29. Pellaud trekt door. Simon Pellaud trekt nog eens van leer, maar dat laat Van der Hoorn niet zomaar gebeuren. De vluchters hebben nog altijd een kleine minuut, dus het zal snel moeten gaan in het peloton als ze daar hun zinnen gezet hebben op de bonificaties. .
   20. 16 uur 26. We zijn aan de klim begonnen, met weliswaar een heel rustige aanloop. Na iets meer dan een kilometer wordt het plots steil. .
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
   2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
   3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
   4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
   5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
   6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
   7