Italiaanse arts veroordeeld na dood van voetballer Davide Astori

  Een Italiaanse rechtbank heeft een arts veroordeeld tot een celstraf van een jaar met uitstel voor onvrijwillige doodslag na het overlijden van Davide Astori. Hij moet de familie ook een schadevergoeding van een miljoen euro betalen. 

  David Astori,  Italiaanse international en aanvoerder van Fiorentina, stierf in de nacht van 3 op 4 maart 2018 in een hotelkamer waar hij met zijn club verbleef voor een competitiematch.

   

  Het overlijden van de 31-jarige Astori dompelde de Italiaanse voetbalwereld destijds in rouw. De autopsie wees uit dat hartritmestoornissen de centrale verdediger fataal werden.

   

  De geviseerde dokter, prof. Giorgio Galanti, was op het moment van de feiten hoofd van het departement sport van het ziekenhuis Careggi in Firenze. Hij gaf in de zomer van 2017 als eindverantwoordelijke groen licht aan Astori om aan competitiesport te doen.

   

  Volgens het parket had de arts, op basis van de testresultaten, bijkomende onderzoeken moeten uitvoeren om een mogelijk hartprobleem te detecteren. Het parket eiste een gevangenisstraf van 18 maanden, de rechtbank hield het bij 1 jaar cel met uitstel. Dokter Galanti gaat in beroep tegen de uitspraak.