Julian Nagelsmann (33) wordt nieuwe coach Bayern München

  Julian Nagelsmann maakt zijn status als rijzende ster helemaal waar.

  Groot nieuws in de Duitse voetbalwereld: de jonge succescoach Julian Nagelsmann maakt de overstap van RB Leipzig naar Bayern München. Het telt daarvoor een recordbedrag neer. De 33-jarige trainer tekende een contract van 5 seizoenen bij de Rekordmeister, waar hij Hansi Flick opvolgt. Die is dan weer op weg naar de Mannschaft.

  Voor 25 miljoen euro

  Omdat Hans-Dieter - Hansi voor de vrienden - Flick had laten weten dat hij na het seizoen opstapt bij Bayern, moest de Duitse topclub op zoek naar een nieuwe coach. Dat is Julian Nagelsmann (33) geworden. Bayern München kaapt hem weg bij nummer 2 RB Leipzig.

   

  "Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Nagelsmann al een indrukwekkend parcours afgelegd. We zijn overtuigd dat we met hem kunnen aanknopen aan de successen van de voorbije jaren", reageert Bayern-topman Herbert Hainer.

   

  Nagelsmann, een man uit de streek, ligt voor de komende 5 seizoenen vast in München. In Leipzig was hij 2 jaar aan de slag.

  Bayern zou een afkoopsom van 25 miljoen euro betaald hebben aan de grote concurrent. Dat maakt van hem de duurste transfer in het trainersgilde. Na 10 jaar krijgt André Villas-Boas dus een opvolger. In 2011 telde Chelsea een afkoopsom van 15 miljoen euro neer om hem weg te halen bij Porto.

  Naam Jaar Van Naar Bedrag
  Julian Nagelsmann 2021 RB Leipzig Bayern München 25 miljoen
  André Villas-Boas 2011 FC Porto Chelsea 15 miljoen
  Brendan Rodgers 2019 Celtic Leicester 10,5 miljoen
  Ruben Amorim 2020 Braga Sporting 10 miljoen
  José Mourinho 2010 Inter Real Madrid 8 miljoen

  Op 3 speeldagen van het einde leidt Bayern met een bonus van 7 punten op Leipzig in de Bundesliga. Over anderhalve week kan Bayern zich opnieuw tot landskampioen kronen. Het team speelt dan tegen Mönchengladbach.

  Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Julian Nagelsmann al een indrukwekkend parcours afgelegd. We zijn overtuigd dat we met hem kunnen aanknopen aan onze successen.

  Bayern-topman Herbert Hainer

  "Mijn wens gaat in vervulling"

  "Ik verlaat RB Leipzig met pijn in het hart", stelt Julian Nagelsmann op de website van de club, "maar deze kans krijg ik misschien maar een keer."

   

  De jonge coach komt zelf uit Beieren. "Voor mij is het bijzonder om Bayern München te kunnen coachen. Ik bedank iedereen bij Leipzig dat ze samen met Bayern een oplossing gevonden hebben om mijn wens in vervulling te laten gaan."

   

  "Maar eerst focussen we ons op de laatste competitiematchen van het seizoen en natuurlijk op de halve finales van het bekertoernooi", besluit Nagelsmann.

   

  Vrijdag bekert Leipzig in en tegen Bremen. Bayern werd dit seizoen al vroeg uitgeschakeld in de beker.

  Laptoptrainer

  Julian Nagelsmann is de exponent van de zogenaamde generatie laptoptrainers in Duitsland. Dat zijn coaches die zelf nooit op hoog niveau gevoetbald hebben, maar wel vroeg rijp zijn voor het trainersvak (zie ook ex-Genk-coach Hannes Wolf).

   

  In 2016 was Nagelsmann de jongste coach ooit in de Bundesliga. Hij begon zijn carrière toen bij Hoffenheim. En met die carrière gaat het pijlsnel.

  Nagelsmann nieuwe coach van Bayern München