Ga naar de inhoud

Hockeyclub Racing dient een klacht in na positieve coronatest Kina

 di 30 maart 2021 06:33
" "
Red Lion Antoine Kina speelde in clubverband voor Gantoise.

Racing Brussel heeft gisteren bij de Belgische hockeybond een klacht ingediend tegen Gantoise naar aanleiding van de play-offwedstrijd van zondag 21 maart. Gantoise won met 3-1 met Red Lion Antoine Kina in de ploeg. Kina testte de dag na de match positief op corona. Al gaat het gerucht dat Kina op vrijdag al weet had van een hoogrisicocontact, maar geen PCR-test onderging. De klacht kan de uitkomst van de competitie mogelijk beïnvloeden.

Mocht het gerucht waar zijn, vindt Racing dat Kina onvoorzichtig is omgesprongen met de algemene gezondheid. Door officieel een klacht in te dienen bij de hockeybond hoopt de club meer duidelijkheid te krijgen rond alle geruchten.

 

Het hele verhaal begon bij de nationale ploeg op dinsdag, vijf dagen voor de wedstrijd tussen Gantoise en Racing. Bij de Red Lions heeft Antoine Kina een hoogrisicocontact gehad met doelman Loic Van Doren, die twee dagen
later positief testte op corona.

 

Naar aanleiding van een competitiewedstrijd met zijn Nederlandse club Den Bosch onderging Van Doren op donderdag een sneltest. Van Doren testte positief, speelde de wedstrijd niet en ging meteen in quarantaine.

 

De vraag is nu wanneer Kina op de hoogte werd gebracht van de positieve covidtest. Voor alle hoogrisicocontacten volgt in principe een verplichte PCR-test en een quarantaine.

Door officieel een klacht in te dienen bij de hockeybond hoopt de club meer duidelijkheid te krijgen rond alle geruchten.

Gantoise: "Niet op de hoogte van hoogrisicocontact"

Bij Gantoise ontkent men met klem dat de club al in het weekend op de hoogte was: “Wij zijn niet op de hoogte gebracht van het hoogrisicocontact tussen Kina en Van Doren. Noch door de bond, noch door de officiële contacttracing,” aldus de club.

 

“Kina had de hele week geen enkel symptoom en werd zoals iedere week op 48 uur voor de wedstrijd (op vrijdag, red.) getest.” Gantoise zegt het voorgeschreven protocol te hebben gevolgd.

 

Omdat de sneltest negatief was, mocht Kina op zondag tegen Racing spelen. “De dag na de wedstrijd voelde Antoine zich niet goed,” vertelt men bij Gantoise. “Daarom heeft Antoine een PCR-test afgelegd.” Uit die test bleek Kina positief.

 

“Toen wij dat als club vernamen, hebben wij de collega’s van Racing meteen op de hoogte gebracht dat Antoine positief testte. En dat er dus tijdens de wedstrijd laagrisicocontact was tussen de spelers van Racing en Antoine Kina.”

 

Racing heeft sportief niets meer te winnen bij een eventuele sanctie voor Gantoise. De Brusselse club staat op twee speeldagen van het einde van de poulefase op een vierde plaats en heeft geen uitzicht meer op deelname aan de halve finales.

 

“Wij vragen ook geen sanctie voor speler of de club", klinkt het bij de Racing. "Wij willen alleen maar duidelijkheid rond dit hele verhaal."

Racing Brussel.

Zware gevolgen voor Gantoise in strijd om play-offs?

Een eventuele sportieve sanctie voor Gantoise zou zwaar doorwegen voor de Gentenaren.


Gantoise is op dit moment verwikkeld in een spannende strijd om de halve finales. Het puntenverschil tussen Léopold, Gantoise en Dragons bedraagt op dit moment amper één punt.

 

De resterende twee speeldagen zal Gantoise zich tegen Léopold en Dragons moeten kwalificeren voor de halve finales. De Belgische hockeybond wilde geen commentaar kwijt om het onderzoek niet te beïnvloeden.


Er zal zo snel mogelijk een comité worden samengesteld om de klacht van Racing te onderzoeken. Over een mogelijke (sportieve) straf is nog geen duidelijkheid.