Ga naar de inhoud

Is Mathieu van der Poel nu al top? "Echt gepiekt heb ik nog niet"

 do 11 maart 2021 06:29
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel gooit lichtgewichten Egan Bernal en Julian Alaphilippe een eerste keer overboord in Strade Bianche. "Een inspanning van 5 minuten bergop ligt net binnen mijn mogelijkheden", vertelt hij.

Mathieu van der Poel is het klassieke wielerseizoen begonnen met een zege in Strade Bianche, maar daar hoeft het wat hem betreft niet bij te blijven. "Hopelijk komt er nog een monument aan", zegt de 26-jarige toprenner, die dit seizoen Sanremo, de Ronde en Roubaix rijdt.

Vorig weekend mocht onze ploeg van Extra Time Koers in het zog van Mathieu van der Poel varen tijdens Strade Bianche. "Ik durf die koers naast de andere monumenten te zetten, ja. Omdat het parcours zo uniek is", stelt de winnaar.

 

"Het is een decor waar we weinig in koersen. Die Italiaanse grindwegen vind ik echt prachtig."


"Veel koersen bieden nu ook zulke stroken aan, maar dat zijn voor mij veelal slechte kopieën van de Strade. Daar liggen dé grindwegen."

 

Van der Poel viel zaterdag aan op de laatste grindstrook. "Meestal doe ik dat impulsief", vertelt hij. "Ik voel graag de koers aan. En dan demarreer ik."


Uit verveling? "Af en toe misschien", lacht Van der Poel, "maar ik val eerder aan om van het gedrum en de hectiek af te zijn. Dan trek ik er liever op uit met een kleinere groep."

 

(de tekst gaat voort)

Veel koersen bieden nu ook grindstroken aan, maar dat vind ik veelal slechte kopieën van de Strade. 

Mathieu van der Poel

"Hopelijk komt er nog een monument aan"

In Italië werd het zaterdag uiteindelijk een groepje met Bernal en Alaphilippe. Op de Via Santa Caterina in Siena liet Van der Poel de twee lichtgewichten ter plaatse.


"Dat was duwen", getuigt hij, "maar ik zag snel een 5 op mijn wattagemeter verschijnen. En in de Strade duurt de langste inspanning bergop ongeveer 5 minuten. Dat ligt net binnen mijn mogelijkheden."

 

Dat niveau wil Van der Poel nog een tijd aanhouden voor de klassiekers. "Ik wil dit seizoen op een hoog niveau presteren op de weg en dat moet me lukken, want echt gepiekt heb ik nog niet. Hopelijk komt er nog een zege in een monument aan", zegt de crosser, renner én mountainbiker.


In die laatste discipline wil Van der Poel komende zomer uitblinken op de Olympische Spelen in Tokio. "Dat houdt me nog het meest bezig dit jaar", geeft Van der Poel toe. "Naar de Olympische Spelen kijk ik echt uit."

Mathieu van der Poel
Vorig won Mathieu van der Poel de Ronde. Welk monument wordt het dit jaar?

VIDEO: In het spoor van Mathieu van der Poel in de Strade

lees/bekijk ook: